Νέα πτώση σημείωσε η χονδρική τιμή (ΟΤΣ) της ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΛΑΓΗΕ.
Ειδικότερα, διαμορφώθηκε στα 38,975 ευρώ/MWh, έναντι 40,78 ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για ένα επίπεδο τιμών που είχε να δει η ελληνική χονδρεμπορική αγορά από τους πρώτους μήνες του 2013.
Έναντι του Απριλίου του 2015, η ΟΤΣ ήταν χαμηλότερα κατά 18,51%. Η μέγιστη τιμή (65 ευρώ) κατεγράφη στις 5 Απριλίου το βράδυ (21:00) και η χαμηλότερη (11 ευρώ) το μεσημέρι (16:00) της 24ης Απριλίου.
Η ΟΤΣ και συγκεκριμένα ο τρόπος υπολογισμού της έχει βρεθεί στο στόχαστρο των παραγόντων της αγοράς Η/Ε, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, δεν αντανακλά το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται, επιπλέον, ότι όσο υποχωρεί η ΟΤΣ ανοίγει η «ψαλίδα» με τις εγγυημένες τιμές για την αποζημίωση των μονάδων ΑΠΕ και συνεπώς το ποσό που θα πρέπει να καλύψει ο -ελλειμματικός- Ειδικός Λογαριασμός που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ.
Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη «χαμηλή πτήση» των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 πιέζει περαιτέρω τον ΕΛΑΠΕ (τουλάχιστον το 60% των εσόδων από τα αδιάθετα δικαιώματα κατευθύνεται στον Ειδικό Λογαριασμό), κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των παραγωγών ΑΠΕ, της κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών.
Η αγορά αναμένει τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τον ΕΛΑΠΕ, καθώς οι θεσμοί πιέζουν για τη λήψη μέτρων ώστε να συρρικνωθεί σημαντικά το έλλειμμα ως τον Ιούνιο του 2017.
Περισσότερο αντιπροσωπευτική είναι η Οριακή Τιμή Αναφοράς, η οποία διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στα 41,23 ευρώ/MWh ή 23,67% χαμηλότερα έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Τον Μάρτιο είχε ανέλθει στα 45,07 ευρώ.
Η συνεχιζόμενη διολίσθηση της ΟΤΣ οφείλεται, εκτός από τις ΑΠΕ, στην αυξημένη συμμετοχή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, καθώς, λόγω της πτώσης των τιμών του ΦΑ, υποβάλλουν προσφορές που είναι και χαμηλότερες από πολλές λιγνιτικές μονάδες.
Από τις αρχές του έτους ως σήμερα, η μέση τιμή της ΟΤΣ είναι 42,87 ευρώ, ενώ από τις αρχές Μαΐου διαμορφώνεται σε 41,04 ευρώ.