Χαιρετισμός Μανουσάκη (ΑΔΜΗΕ) στο 12ο Ενεργειακό Συμπόσιο: «Ελλάδα και Κύπρος Μπορούν να Εξελιχθούν σε Ισχυρό Περιφερειακό Κόμβο Πράσινης Ενέργειας» (Video)

Χαιρετισμός Μανουσάκη (ΑΔΜΗΕ) στο 12ο Ενεργειακό Συμπόσιο: «Ελλάδα και Κύπρος Μπορούν να Εξελιχθούν σε Ισχυρό Περιφερειακό Κόμβο Πράσινης Ενέργειας» (Video)
energia.gr
Παρ, 22 Νοεμβρίου 2024 - 17:33

Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να εκμεταλλευτούν, στη σημερινή συγκυρία, της μαζικής στροφής προς τις ΑΠΕ. το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό που διαθέτουν και να εξελιχθούν σε έναν ισχυρό περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, στον μαγνητοσκοπημένο του χαιρετισμό προς το 12ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου

που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024, στη Λευκωσία, με συνδιοργανωτές, όπως κάθε χρόνο, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την Εταιρεία Επικοινωνίας FMW Financial Media Way.

Μάλιστα, ο κ. Μανουσάκης επισήμανε ότι ο κεντρικός τίτλος του φετινού Συμποσίου, «Οι μεγάλες αποφάσεις για την ενέργεια», αποτυπώνει πολύ εύστοχα την ανάγκη να κινηθούμε δυναμικά, καθώς ο κλάδος της ενέργειας διανύει μία περίοδο έντονων αλλαγών διεθνώς, κάτι που ισχύει φυσικά και στη δική μας περιοχή.

Αναφερόμενος στον Great Sea Interconnector,  την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, ο CEO του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας υπενθύμισε ότι θα τερματίσει την ηλεκτρική απομόνωση του νησιού και θα καταστήσει την Κύπρο μέλος της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις παγκοσμίως, στηρίζουν, πέρα από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το Ισραήλ – στην ενεργειακή ασφάλεια του οποίου και συμβάλλει - καθώς και η ΕΕ, η οποία του παρέχει τη μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει δώσει ποτέ σε έργο κοινού ενδιαφέροντος, ύψους 658 εκατομμύρια ευρώ.  



Παράλληλα, τόνισε ότι, με τη λειτουργία της διασύνδεσης, οι Κύπριοι καταναλωτές, που σήμερα είναι αντιμέτωποι με ένα από τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη πανευρωπαϊκά, θα δουν άμεση μείωση στους λογαριασμούς τους κατά ένα σημαντικό ποσοστό.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόοδο του έργου, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι οι υποθαλάσσιες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και σε επενδυτικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα, σημείωσε ότι η μελέτη κόστους οφέλους για τη διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ θα είναι έτοιμη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Συμποσίου προβλήθηκε ενημερωτικό video με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Great Sea Interconnector και τα οφέλη που υλοποίησή του συνεπάγεται για τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό αλλά και για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή γενικότερα:

   

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ανεξάρτητου του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας στο 12ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου:

«Αξιότιμες και αξιότιμοι σύνεδροι,

Ο κεντρικός τίτλος του φετινού Συμποσίου, «Οι μεγάλες αποφάσεις για την ενέργεια», αποτυπώνει πολύ εύστοχα την ανάγκη να κινηθούμε δυναμικά. Ο κλάδος της ενέργειας διανύει μία περίοδο έντονων αλλαγών διεθνώς, κάτι που ισχύει φυσικά και στη δική μας περιοχή.

Στη σημερινή συγκυρία, της μαζικής στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να εκμεταλλευτούν το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό που διαθέτουν και να εξελιχθούν σε έναν ισχυρό περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το πετύχουμε αυτό είναι οι ενεργειακές υποδομές - υποδομές που θα ξεκλειδώσουν τη διείσδυση μεγάλων ποσοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα και θα επιτρέψουν τη μεταφορά πράσινου ρεύματος, το οποίο, αντί να περικόπτεται, θα αξιοποιείται σε περιοχές που σήμερα βασίζονται σε ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα για την ηλεκτροδότησή τους.

Στον ΑΔΜΗΕ νιώθουμε μεγάλη ευθύνη που υλοποιούμε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ -  ένα έργο κρίσιμο για την ενεργειακή σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Το έργο αυτό στηρίζουν, πέρα από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το Ισραήλ, και, φυσικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που το χρηματοδοτεί με 658 εκατομμύρια ευρώ, τη μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει δώσει ποτέ σε έργο κοινού ενδιαφέροντος.  

Ο Great Sea Interconnector είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις παγκοσμίως.  Όλες οι αποφάσεις που προηγήθηκαν σε επίπεδο κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, είναι καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Great Sea Interconnector θα τερματίσει την ηλεκτρική απομόνωση του νησιού και θα καταστήσει την Κύπρο μέλος της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει τη θέση των χωρών μας στο γεωπολιτικό χάρτη και θα προσφέρει σημαντικά οικονομικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Με τη λειτουργία της διασύνδεσης, οι Κύπριοι καταναλωτές, που σήμερα είναι αντιμέτωποι με ένα από τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη πανευρωπαϊκά, θα δουν άμεση μείωση στους λογαριασμούς τους κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Αυτό θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στη βιομηχανία και στον τουρισμό. Η ενεργειακή τροφοδότηση του νησιού θα θωρακιστεί και ο κίνδυνος blackout θα μηδενιστεί. Παράλληλα, ο νέος ηλεκτρικός διάδρομος που δημιουργείται θα βοηθήσει να εισρεύσει καθαρή ενέργεια από την Ελλάδα και την Κύπρο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, αλλά και προς το Ισραήλ, συμβάλλοντας στην ενεργειακή του ασφάλεια.

Σήμερα το έργο προχωρά, οι υποθαλάσσιες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εξελίξεις και σε επενδυτικό επίπεδο. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα είναι έτοιμη και η μελέτη κόστους οφέλους για τη διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου σας και σας ευχαριστώ».