Σε Πλήρη Εξέλιξη το Νέο Ράλι Πετρελαίου – Πλησιάζει τα 70 Δολάρια το Βαρέλι!

Σε Πλήρη Εξέλιξη το Νέο Ράλι Πετρελαίου – Πλησιάζει τα 70 Δολάρια το Βαρέλι!
Του Κ.Ν Σταμπολή
Παρ, 24 Ιουλίου 2009 - 17:25
Πάνω από τα 69 δολάρια το βαρέλι ώθησαν σήμερα το πρωί την τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου μία σειρά παραγόντων με κύριους drivers την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών και την υποχώρηση του δολαρίου. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη κινούνταν την ίδια ώρα σε επίπεδα πολύ κοντά στα 67 δολάρια, ενισχυμένη με τη σειρά της και από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές τράπεζες.
Πάνω από τα 69 δολάρια το βαρέλι ώθησαν σήμερα το πρωί την τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου μία σειρά παραγόντων με κύριους drivers την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών και την υποχώρηση του δολαρίου. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη κινούνταν την ίδια ώρα σε επίπεδα πολύ κοντά στα 67 δολάρια, ενισχυμένη με τη σειρά της και από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές τράπεζες. Θετικό ρόλο έπαιξε επίσης, η συμφωνία στην οποία κατέληξε στις αρχές της εβδομάδας η CIT Group με τους κατόχους ομολόγων της, χάρη στην οποία η τράπεζα ελπίζει πως θα αποφύγει την πτώχευση.

Οι τιμές του αργού εκτινάχθηκαν κατά 14% τις τελευταίες 10 ημέρες, καταγράφοντας τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη σε έναν μήνα, χάρη στη σειρά θετικών οικονομικών στοιχείων και το ράλι των μετοχών με το FTSE 100 να διαμορφώνεται πλέον πάνω από τις 4.500 μονάδες και το Dow να έχει φθάσει τις 9.000 και να συμπαρασύρει τις αγορές εμπορευμάτων. Η αισιοδοξία στις αγορές πετρελαίου εκτιμάται πως θα συνεχισθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένων μάλιστα των προσδοκιών ότι ανακάμπτει η ζήτηση στην Κίνα, την υπ’ αριθμόν 2 καταναλώτρια πετρελαίου του κόσμου. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα κινεζικά διυλιστήρια αύξησαν τον Ιούνιο την παραγωγή τους σε πρωτοφανή επίπεδα. Κάποιοι, βέβαια, συνεχίζουν να θεωρούν υπερβολική αυτή την αισιοδοξία, δεδομένου ότι η πετρελαϊκή ζήτηση στις ΗΠΑ, την υπ’ αριθμόν 1 καταναλώτρια, παρέμενε μειωμένη κατά 6 % έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Στα χρηματιστήρια, πάντως, όπου οι μετοχές των ενεργειακών κολοσσών αποτιμώνται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας, έχουν αρχίσει ήδη οι αγορές βασιζόμενες στα περυσινά υπερκέρδη των πετρελαϊκών, ενώ οι χαμηλές αποτιμήσεις προσελκύουν επενδυτικά funds και επενδυτικές τράπεζες.  

Χωρίς να αγνοούν τους θεμελιώδεις παράγοντες της αγοράς, δηλ. τα fundamentals, οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν την άποψη ότι η παρούσα άνοδος, όπως και αυτή του Α΄ δεκαπενθήμερου του Ιουνίου, οφείλεται κυρίως στην ευφορία που επικρατεί στις χρηματαγορές. Ενισχυτικός παράγων παραμένει η περιορισμένη προσφορά, ιδίως από τις χώρες του OPEC, η παραγωγή των οποίων διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 26.0 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σχεδόν 1.2 εκατ. βαρέλια περισσότερο από το συμφωνηθέν πλαφόν. Η δε εκτός OPEC παραγωγή εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη στα 50.8 εκατ. βαρέλια χάρις στην μικρή αύξηση της Ρωσικής παραγωγής.

Όμως η παγκόσμια ζήτηση παραμένει στα 83.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή –2.5 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σύγκριση με το 2008. Όποια προβλήματα δυσλειτουργίας στην παγκόσμια παραγωγή και μεταφορά αργού και προϊόντων εμφανίζονται, όπως λ.χ στη Νιγηρία, ή το Ιράκ, προεξοφλούνται άμεσα με ανοδικές τάσεις στις τιμές σε μία κατά τα άλλα ισορροπημένη αγορά αργού από πλευράς energy flows.