Στη Λευκωσία Σήμερα ο Πρωθυπουργός για την 50η «Μαύρη» Επέτειο της Παράνομης Τουρκικής Εισβολής

Στη Λευκωσία Σήμερα ο Πρωθυπουργός για την 50η «Μαύρη» Επέτειο της Παράνομης Τουρκικής Εισβολής
energia.gr
Σαβ, 20 Ιουλίου 2024 - 14:33

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Σάββατο και ώρα 20:30 θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία

Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε την εξής ανάρτηση στο διαδίκτυο για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο:

«Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος».

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία 50 χρόνια μετά παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη το Σάββατο (20/7) στο μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή και δέηση υπέρ της απελευθέρωσης, της επιστροφής των προσφύγων και της ανεύρεσης των αγνοουμένων, στον Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην Κοκκινοτριμιθιά.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το μνημόσυνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι μια μέρα δύσκολη για όλους, μέρα μνήμης, μέρα τιμής για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πέρασαν 50 χρόνια, μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή, μισός αιώνας κατοχής, μισός αιώνας που ζούμε τις συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Την ίδια στιγμή, σε αυτά τα 50 χρόνια, και παρά τις προσπάθειες κάποιων, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εδώ, ο κυπριακός λαός με θυσίες κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, να προοδεύσει, κατάφερε να θωρακίσει και να ενισχύσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως, δεν έχουμε ολοκληρώσει την αποστολή μας. Η αποστολή μας είναι η απελευθέρωση, η επανένωση, η επίλυση του Κυπριακού.

Εάν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αυτή την τραγική επέτειο, τιμώντας πραγματικά όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Ερωτηθείς πώς παρακολουθεί η Κυβέρνηση τα όσα τεκταίνονται σήμερα στα κατεχόμενα στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, ότι «είναι αυτές οι επαναλαμβανόμενες ρητορείες, οι προσπάθειες της κατοχικής Τουρκίας. Ό,τι και αν πράξει, ό,τι και αν πει ο κ. Ερντογάν και οι εκπρόσωποι του στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία, 50 χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να έρθει κοντά στην ΕΕ, με ό,τι οφέλη συνεπάγονται και για την ίδια την Τουρκία, και αν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια των κρατών της περιοχής για περιφερειακή σταθερότητά και ασφάλεια, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο δρόμος για να το πετύχει.

Από δικής μας πλευράς ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε, ξέρουμε πώς θα το πετύχουμε, δεν μεμψιμοιρούμε και είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας και να τον επανενώσουμε. Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Σε ερώτηση αν ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να περάσει από την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «περνά ο ελληνοτουρκικός διάλογος μέσα από την Κύπρο και δεν μπορεί να υπάρξει – και αυτό είναι και από τα πιο επίσημα ελληνικά χείλη – πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Τι επιδιώκουμε; Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το θετικό κλίμα που φαίνεται να υπάρχει προς όφελος και της επίλυσης του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να αναμένουμε κάποιες ανακοινώσεις από τον ΓΓ. Δεν μπορώ να προκαταλάβω ούτε τις ανακοινώσεις ούτε τις αποφάσεις του ή το χρονικό πλαίσιο, αλλά, ναι, τα μηνύματα που λαμβάνω είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

Η ΠτΔ θα παραστεί στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

 Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σήμερα 20 Ιουλίου στις 11:00, θα μεταβεί στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για να παραστεί στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Πρόεδρος Κυπριακής Βουλής: «Η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου μοναδικό ζητούμενο και εθνικός στόχος»

Ακολουθεί η δήλωση της Προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων της Κύπρου και προέδρου ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα 50χρονα του πραξικοπήματος και της εισβολής:

 «Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τις δύο ανοιχτές πληγές που στοιχειώνουν την ιστορία μας.

50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών και των συνεργατών της, που έδωσε στην Τουρκία την αφορμή να εισβάλλει στην Κύπρο και να θέσει σε εφαρμογή τα διχοτομικά σχέδιά της.

50 χρόνια που το τραύμα της κατεχόμενης πατρίδας μας παραμένει ανεπούλωτο.

Υπό το πρόσχημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης» για αποκατάσταση δήθεν της συνταγματικής τάξης, η Τουρκία παραβίασε και συνεχίζει να παραβιάζει έκτοτε κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, περιλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θέτοντας και διατηρώντας υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή πέραν του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας χώρας που εδώ και είκοσι χρόνια είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ωστόσο να απολαμβάνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στον τραγικό απολογισμό της εισβολής του Αττίλα, οι χιλιάδες πεσόντες και οι άμαχοι νεκροί, οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εκτοπισμένοι.

Μισό αιώνα μετά, το Κυπριακό παραμένει ένα περίπλοκο κι ευαίσθητο ζήτημα, ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής, που μόνο με επιμονή, στοχοπροσήλωση και συνεχή προσπάθεια μπορεί να επιλυθεί. Oι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για λύση δύο κρατών βρίσκονται εκτός του πλαισίου των συζητήσεων, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της νομιμότητας.

Σε αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο ισχυρότερος σύμμαχος και το μεγαλύτερο στήριγμά μας. Η αλληλοτροφοδότηση, η διαρκής και άριστη συνεργασία και η διαμόρφωση κοινού μετώπου Κύπρου-Ελλάδας αποδεικνύονται πολύτιμα όχι μόνο για τον καθορισμό στρατηγικής στο Κυπριακό, αλλά και για όλα τα ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε, ειδικότερα σήμερα μέσα σε ένα τρεμάμενο γεωπολιτικό σκηνικό. 

Επιβάλλεται για μια ακόμη φορά να τονίσουμε τις διαρκείς και άοκνες ενέργειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, καθώς και την πίστη μας στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και θα στηρίζεται στο σεβασμό της εθνότητας, της γλώσσας, της θρησκείας και της κουλτούρας όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Μόνη λύση η ίδια η επίλυση του Κυπριακού.

Mόνο έτσι θα διασφαλισθεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και η Κύπρος μπορεί πραγματικά να αποτελέσει καταλύτη προς αυτή την κατεύθυνση.

Η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας μοναδικό ζητούμενο και εθνικός στόχος. Μόνο έτσι θα λυτρωθεί ο τόπος μας και θα γνωρίσει το μέλλον που δικαιούται».

ΥΠΕΞ Ελλάδος: «Η επίλυση του Κυπριακού ήταν και θα παραμείνει ύψιστη εθνική προτεραιότητα»

«Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατάληψη και την κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Μεγαλονήσου από τον τουρκικό στρατό, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Δεν ξεχνάμε. Τιμάμε κι ευγνωμονούμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Μεγαλονήσου.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη συνέχιση της παράνομης κατοχής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η Κύπρος κείται πλησίον.

Αγωνιζόμαστε σε απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Αυτά επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, στην ανάρτηση του στον προσωπικο λογαριασμό του στο " Χ ", με αφορμη τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επισυνάπτοντας φωτογραφία από το μνημείο Πεσόντων στην Κυπρο -που βρίσκεται στο Πάρκο Ελληνικού Στρατού στο Γουδή- όπου σε ξεχωριστή πλάκα αναγράφονται οι στοίχοι του Γ. Σεφέρη:

«Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί,

ο ουρανός είναι λίγος, θάλασσα δεν υπάρχει,

ό,τι σκοτώνουν τη μέρα τ΄ αδειάζουν με κάρα

πίσω από τη ράχη...

Θα γίνει η Ανάσταση μιάν αυγή. Πώς λάμπουν

την 'Ανοιξη τα δέντρα θα ροδαμίσει του όρθρου

η μαρμαρυγή. Θα ξαναγίνει το πέλαγος και πάλι

κύμα θα τινάξει την Αφροδίτη.

Είμαστε ο σπόρος που πεθαίνει».

Κασσελάκης: Ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας

 Την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας εξήγγειλε από την Κύπρο ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνοντας χαιρετισμό το βράδυ της Παρασκευής στη συγκινητική εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Αγνοούμενους στον Κόρνο. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι Έλληνες και Κύπριοι αγνοούμενοι δεν είναι απλά Έλληνες και Κύπριοι αγνοούμενοι. Είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι. Ήταν Ευρωπαίοι πολίτες. Γι' αυτό το λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, την αμέσως επόμενη εβδομάδα θα αναλάβει πρωτοβουλία στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι ώστε να μπορεί αυτό το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ευρωπαίων πολιτών να αναδειχθεί εκεί που πρέπει, για να μπορέσει επιτέλους η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους να πράξει το ιερό της έργο με περισσότερη στήριξη απ' ό,τι αυτή τη στιγμή. Διότι είναι ηθικό ζήτημα. Είναι ηθικό ζήτημα και για τους Ελλαδίτες, και για τους Ελληνοκύπριους, για όλους τους λαούς, διότι είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να το στηρίξουμε χωρίς ενδοιασμούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ακόμα ότι «στηρίζουμε την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το Κυπριακό είναι για μας ένα ζήτημα που πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων. Και αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη». 

Υπογράμμισε ακόμη: «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι και παραγωγικοί στον αδελφό λαό μας. Δεν θα ξεχάσουμε. Ο Ελληνισμός παραμένει αδιαίρετος και οι συγγενείς σας είναι αθάνατοι».

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου και άλλοι αξιωματούχοι.

Ν. Ανδρουλάκης: «Δεν δεχόμαστε καμία επιλογή διχοτόμησης της Κύπρου και λύσης δύο κρατών. Δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη δεύτερη μέρα της παραμονής του στη Κύπρο, παρέστη νωρίτερα το πρωί στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Το μνημόσυνο έγινε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε:

«Πενήντα χρόνια από την αποφράδα ημέρα της εισβολής του "Αττίλα".

Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας.

Δεν ξεχνάμε τους αγνοούμενους και τις χιλιάδες οικογένειες, που δυστυχώς έχασαν τις πατρογονικές τους εστίες.

Δεν δεχόμαστε καμία πρόκληση και καμία αμφισβήτηση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία επιλογή διχοτόμησης του νησιού και λύσης δύο κρατών. 

Συνεχίζουμε σταθερά τον αγώνα μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για να ζει κάθε πολίτης στο νησί με σεβασμό των δικαιωμάτων του. Με σεβασμό της προοπτικής όλων των γενεών».

«Το ΚΚΕ εδώ και 50 χρόνια, από τότε που εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιμένει σταθερά να την καταδικάζει»

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο» επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ εδώ και 50 χρόνια, από τότε που εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, η οποία οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους, καθώς και στη μέχρι σήμερα κατοχή του 37% της Κύπρου, επιμένει σταθερά να την καταδικάζει, να αναδεικνύει τον διεθνή χαρακτήρα του Κυπριακού, να εκφράζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες ή Λατίνους».

«Η μαύρη επέτειος των 50 χρόνων της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο δίνει τροφή για τη μελέτη εκείνων των ιστορικών γεγονότων, καθώς και για προβληματισμό που πρέπει να αναπτυχθεί στους λαούς γύρω από τον αρνητικό και επικίνδυνο ρόλο που έπαιξαν διαχρονικά και παίζουν έως σήμερα στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, και οι σχεδιασμοί που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου» προσθέτει.

Επισημαίνει ότι «στα 1974 το Κυπριακό αποτελούσε ήδη ένα κουβάρι πολλών διαπλεκόμενων μεταξύ τους αντιθέσεων, με βαθιές ιστορικές ρίζες. Κομβικό σημείο αναφοράς στην τελευταία φάση όξυνσης των εν λόγω αντιθέσεων υπήρξαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου» και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο και η εισβολή του τουρκικού στρατού, που ακολούθησε, υπήρξαν η δραματική κορύφωση και κατάληξη της αλυσίδας των όσων προηγήθηκαν».

Στην ανακοίνωση αναλύονται, εκτενώς, οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο ρόλος του βρετανικού ιμπεριαλισμού «στην ωμή παρεμβατικότητα του οποίου προστέθηκε και η αντίστοιχη των ΗΠΑ», καθώς και η αντίθεση Ελλάδας-Κύπρου η οποία «προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες αντιθέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1950».

«Η προσφυγή της κυπριακής κυβέρνησης στη συνδρομή της Σοβιετικής Ένωσης δημιουργούσε δυνητικά και εξ αντικειμένου μια σφήνα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο μάλιστα έντασης των αντιθέσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αλλεπάλληλων αραβοϊσραηλινών πολεμικών συγκρούσεων.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται φανερό γιατί τα σχέδια που τέθηκαν στο τραπέζι οδηγούσαν αντικειμενικά και αναπόφευκτα στη διχοτόμηση της Κύπρου και κατ' επέκταση στη διπλή ένωση των κυπριακών εδαφών με την Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα, που θα εξασφάλιζε και τη μετατροπή του "αβύθιστου αεροπλανοφόρου", δηλαδή της Κύπρου, σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Διπλωματικές πηγές: «Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες»

 «Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες», τονίζουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα.

Όπως σημειώνουν, οι θέσεις αυτές εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

«Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή», υπογραμμίζουν και προσθέτουν: «Εξάλλου ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί απόψε από τη Λευκωσία».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι εφικτή, ενώ χαρακτήρισε την Κύπρο το μήλο της έριδος.