Διπλωματικοί κύκλοι των ΗΠΑ φαίνεται πως ανησυχούν για τα πραγματικά πετρελαϊκά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας, αφού, όπως προκύπτει από έγγραφα του WikiLeaks, το βασίλειο έχει την τάση να υπερβάλλει όσον αφορά τις ποσότητες που διαθέτει.

Διπλωματικοί κύκλοι των ΗΠΑ φαίνεται πως ανησυχούν για τα πραγματικά πετρελαϊκά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας, αφού, όπως προκύπτει από έγγραφα του WikiLeaks, το βασίλειο έχει την τάση να υπερβάλλει όσον αφορά τις ποσότητες που διαθέτει.

Το πρώτο σχετικό διπλωματικό έγγραφο υπογράφει ο πρόξενος των ΗΠΑ στο Ριάντ και έχει ημερομηνία Νοέμβριο του 2007. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σαντάντ αλ-Χουσεΐνι, γεωλόγος και πρώην επικεφαλής εξερεύνησης της πανίσχυρης Aramco, συναντήθηκε μαζί του επανειλημμένα και του διεμήνυσε ότι μια παραγωγή της τάξης των 12,5 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα δεν θα ήταν δυνατή από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Χουσεΐνι τόνισε πως η παραγωγή αυτού του επιπέδου μπορεί να επιτευχθεί σε 10 χρόνια, αλλά όχι πιο πριν. Και μέχρι να συμβεί αυτό, η παγκόσμια παραγωγή θα έχει κορυφωθεί ήδη – το λεγόμενο σημείο « peak oil». Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές, οι Σαουδάραβες δεν θα μπορούσαν τότε να σταματήσουν την αύξηση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Επίσης, η Aramco είχε υποβαθμίσει τον χρόνο που θα χρειαζόταν για την άμεση διεύρυνση της παραγωγής και υπερεκτίμησε πολύ τα αποθέματά της, προκειμένου να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις. Μάλιστα, η υπερβολή αυτή φτάνει τα 300 δις βαρέλια, δηλαδή το 40% των υποτιθέμενων αποθεμάτων της χώρας.

Σε ένα από τα έγγραφα αναφέρεται πως «Ο Αμπντάλα αλ-Σαίφ, αντιπρόεδρος του τμήματος εξερεύνησης της εταιρείας, δήλωσε σε μια παρουσίασή του ότι η Aramco διέθετε 716 δις βαρέλια, από τα οποία το 51% είναι εκμεταλλεύσιμα, καθώς και ότι σε 20 χρόνια θα διαθέτει 900 δις βαρέλια συνολικών αποθεμάτων».

Ο ίδιος ο Χουσεΐνι όμως διαφωνεί με τα στοιχεία αυτά και τοποθετεί τα αποθέματα κοντά στα 400-450 δις βαρέλια. Ο Αμερικανός πρόξενος μετέφερε τις απόψεις αυτές στην αμερικανική ηγεσία προσθέτοντας ότι «ο Χουσεΐνι είναι αντίθετος προς την γραμμή της Aramco, αλλά δεν είναι καταστροφολόγος. Η εμπειρία και ο χαρακτήρας του απαιτούν μια σοβαρή εξέταση των όσων λέει».

Επτά μήνες αργότερα, ο πρόξενος προσπαθούσε να διαγνώσει κατά πόσο οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές πετρελαίου μακροπρόθεσμα: «Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορούν να ωθήσουν τις τιμές καθοδικά, εκτός από ανοδικά», σημείωσε. Τον Οκτώβριο του 2009, ανέφερε καθυστερήσεις και ατυχήματα σε σχέδια της Aramco, τα οποία «υποδεικνύουν πως η εταιρεία πασχίζει να αναστρέψει την μείωση της παραγωγής».

Από τα παραπάνω κρατάμε ότι για πρώτη φορά ένας Αμερικανός αξιωματούχος μιλά για το «ταμπού» του peak oil, ότι τα πραγματικά στοιχεία για το σαουδικό πετρέλαιο παραμένουν άγνωστα και ότι επίσης άγνωστη παραμένει η επίδραση των αναφορών αυτών στην αμερικανική ηγεσία.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περίπτωση που το πετρέλαιο φτάσει και πάλι κοντά στα 140 δολάρια, η Σαουδική Αραβία είναι που θα κληθεί άμεσα να αυξήσει την παραγωγή της και να επαναφέρει τις τιμές.