Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου ανάρτησε σήμερα το κείμενο του κυπριακού μνημονίου το οποίο διέρρευσε στη δημοσιότητα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά του. Στα πλαίσια αυτά, το Energia.gr μετέφρασε το τμήμα του μνημονίου που αφορά την ενέργεια και το φυσικό αέριο της Κύπρου, προς ενημέρωση του κοινού. Οι υπογραμμίσεις ανήκουν στο αρχικό κείμενο.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου ανάρτησε σήμερα το κείμενο του κυπριακού μνημονίου το οποίο διέρρευσε στη δημοσιότητα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά του. Στα πλαίσια αυτά, το Energia. gr μετέφρασε το τμήμα του μνημονίου που αφορά την ενέργεια και το φυσικό αέριο της Κύπρου, προς ενημέρωση του κοινού. Οι υπογραμμίσεις ανήκουν στο αρχικό κείμενο.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, αναφέρονται οι εξής υποχρεώσεις και παροτρύνσεις για την Κύπρο σχετικά με τον τομέα της ενέργειας:

«Οι αρχές πρόκειται:

- Να εξασφαλίσουν δίχως καθυστέρηση ότι το 3ο Ενεργειακό Πακέτο εφαρμόζεται πλήρως και να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η απαραίτητη νομοθεσία εφαρμόζεται. Να υποδείξουν την έναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου με βάση μακροπρόθεσμο συμβόλαιο, δίνοντας τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

- Να αναπτύξουν μια περιεκτική στρατηγική για την αναμόρφωση του κυπριακού ενεργειακού κλάδου. Η στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής τρία βασικά στοιχεία, τα οποία θα παρουσιαστούν στους εταίρους του προγράμματος για επιθεώρηση, με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιγράφεται παρακάτω:

1) Ένα αρχικό σχέδιο για τις υποδομές που απαιτούνται για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες αβεβαιότητες και τους κινδύνους. Το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τις απαιτούμενες επενδύσεις, τα κόστη, τις χρηματοδοτικές πηγές και μεθόδους, τα ρίσκα, καθώς και προβλέψεις για τα έσοδα σε βάθος χρόνου.

2) Περιγραφή του ρυθμιστικού πλαισίου και της αγοράς για τον κλάδο της ενέργειας και τις εξαγωγές αερίου, προκειμένου να υπάρξει μια ανοικτή, διαφανής και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, την ενσωμάτωση του ενεργειακού της συστήματος στις περιφερειακές αγορές, το αξίωμα της ανεξάρτητης ρυθμιστικής εποπτείας και τους ευρωπαϊκούς στόχους για την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις ΑΠΕ και τους ρύπους. Ειδικότερα, το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: Τη δυνατότητα ίδρυσης χονδρεμπορικής αγοράς για το αέριο και τον ηλεκτρισμό, με την δεύτερη να είναι ανοικτή σε εμπόρους. Την ελευθερία για τους καταναλωτές να επιλέγουν προμηθευτή. Την αποσύνδεση των παραγωγών αερίου και των πελατών, ιδίως των εταιρειών ηλεκτρισμού, καθώς και έναν ενιαίο φορέα για τις πωλήσεις του αερίου με σκοπό την μεγιστοποίηση των εσόδων.

3) Ένα σχέδιο που θα παρέχει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την διαχείριση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου το οποίο θα λαμβάνει και θα διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση του. Η φάση προετοιμασίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα απαιτούμενα νομικά βήματα και την υιοθέτησή τους. Για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η αποδοτικότητα, το ταμείο θα πρέπει να έχει μια γερή νομική βάση και διοικητική δομή, όπως γίνεται διεθνώς στις καλύτερες περιπτώσεις. Ιδίως, χρειάζονται ξεκάθαροι κανόνες που αφορούν τις εισροές και τις εκροές, ως μέρος του δημοσιονομικού πλαισίου της Κύπρου, με σεβασμό στην ανάγκη ανάπτυξης του τομέα υδρογονανθράκων και της υποδομής που χρειάζεται, αλλά και της σημασίας του να μειωθεί το δημόσιο χρέος σταθερά και να υπάρξουν επενδύσεις και αξία για όλα τα στρώματα της κοινωνίας, ανάμεσά τους και οι μελλοντικές γενεές.

Από τη στιγμή που αυτά τα τρία στοιχεία είναι ανεξάρτητα, πρέπει να αναπτυχθούν ταυτόχρονα συν τω χρόνω. Επιπλέον, το σχέδιο πρέπει να λάβει υπόψη την σημερινή αβεβαιότητα σχετικά με το πραγματικό μέγεθος των εγχώριων, υπεράκτιων, εμπορικώς εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τις πιθανές αλλαγές στις διεθνείς τιμές και τη ζήτηση και θα πρέπει να βασίζεται σε εναλλακτικά σενάρια από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς σε ένα επαρκές επίπεδο τεχνικής συνδρομής».

Πέρα από τον τομέα της ενέργειας, το κυπριακό μνημόνιο θέτει ως στόχο για την Κύπρο την εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος έως 2,4% του ΑΕΠ το 2013, και κατ΄ επέκταση απαιτεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 351 εκατ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4% του ΑΕΠ έως το 2017 και η διατήρησή του στα επίπεδα αυτά στη συνέχεια.