Και η Τσεχία Αποσύρει την Υπογραφή της Κατά του Nord Stream 2 - «Καθαρά Πολιτικοποιημένη» η Αντίθεση στο Πρότζεκτ, Λέει η Ρωσία

Και η Τσεχία Αποσύρει την Υπογραφή της Κατά του Nord Stream 2 - «Καθαρά Πολιτικοποιημένη» η Αντίθεση στο Πρότζεκτ, Λέει η Ρωσία
energia.gr
Πεμ, 3 Δεκεμβρίου 2015 - 18:16
Μετά την αποστασιοποίηση της Βουλγαρίας από την επιστολή των δέκα χωρών – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – προς την Κομισιόν για μπλοκάρισμα του πρότζεκτ Nord Stream 2, και η Τσεχία φαίνεται να «ανακρούει πρύμναν». Την ίδια στιγμή, η Ρωσία χαρακτηρίζει ως «καθαρά πολιτικοποιημένες» τις αντιδράσεις εναντίον της επέκτασης του αγωγού που θα ενισχύσει τη ροή αερίου προς τη Γερμανία

Ειδικότερα, η Τσεχία αποφάσισε, τελικά, να μην υπογράψει την επιστολή προς Κομισιόν για επανεξέταση του Nord Stream 2. Η πρωτοβουλία της επιστολής, σύμφωνα με τους Financial Times, ξεκίνησε από τη Σλοβακία και την Πολωνία, ενώ – πλην της Βουλγαρίας και της Τσεχίας, που, όπως αναφέρθηκε, διαχώρισαν τη θέση τους – οι υπόλοιπες χώρες που την υπογράφουν είναι η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι, ως τώρα, δεν έχει υπάρξει ούτε επιβεβαίωση, αλλά ούτε και διάψευση του θέματος από την ελληνική κυβέρνηση. Πάντως, οιFT αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την παραλαβή της επιστολής.

Όσον αφορά την Τσεχία, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αποσύρει την υπογραφή της, καθώς, ο υπουργός Βιομηχανίας Γιαν Μλάντεκ δήλωσε ότι ο Nord Stream 2 θα μπορούσε να είναι επωφελής για τους Τσέχους, αν και, όπως παραδέχθηκε, είναι πιθανόν να περιορίσει την επέκταση των οδών εφοδιασμού, να απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της ΕΕ και να βλάψει την Ουκρανία.

Όπως τονίζει ο Μλάντεκ, «η υλοποίηση του Nord Stream 2 θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Τσεχία» ενώ διαβεβαιώνει ότι οι Τσέχοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την Ουκρανία ως χώρα διέλευσης.

Εξάλλου και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, που έγινε την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να στραφεί κατά του Nord Stream 2 και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η Βουλγαρία μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters της περασμένης Παρασκευής, δέκα κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία) απέστειλαν την περασμένη Πέμπτη επιστολή προς την Κομισιόν με την οποία ζητούν να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός Nord Stream 2, που θα αυξήσει τη ροή ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία, χαρακτηρίζεται, στην εν λόγω επιστολή, ως αντίθετος προς τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, ενώ τα υπογράφοντα κράτη θεωρούν ότι προκαλεί κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο RIA, χαρακτήρισε καθαρά πολιτικοποιημένες χαρακτήρισε τις επικρίσεις που δέχεται η επέκταση του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία, ενώ υπογράμμισε ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σχετικά με το πρότζεκτ θα πρέπει να βασίζονται στην υφιστάμενη νομοθεσία.