Μεγάλα κέρδη σημειώνει το ευρώ, ενώ στον αντίποδα τα χρηματιστήρια διεθνώς καταγράφουν μεγάλες απώλειες, στον απόηχο των αποφάσεων που έλαβε η ΕΚΤ για τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Μεγάλα κέρδη σημειώνει το ευρώ, ενώ στον αντίποδα τα χρηματιστήρια διεθνώς καταγράφουν μεγάλες απώλειες, στον απόηχο των αποφάσεων που έλαβε η ΕΚΤ για τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε -0,30% από 0,20% και διατήρησε αμετάβλητο το βασικό, παρεμβατικό της, επιτόκιο στο 0,05%.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί χρονικά κατά έξι μήνες.

Αυτές οι αποφάσεις διέψευσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 0,15% με 0,20%, καθώς επίσης, το κυριότερο, την αύξηση του όγκου του QE (δηλαδή των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος) και την επέκταση της διάρκειας του κατά τουλάχιστον ένα έτος.

Το ευρώ εκτινάχθηκε έως τα 1,0910 δολάρια, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη από τον Μάρτιο του 2009. Πριν τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων της ΕΚΤ, είχε διολισθήσει έως τα 1,0523 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο.

Χθες, στη Γουόλ Στριτ, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε τις υψηλότερες απώλειες (-1,4%) από τις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 3,3% (μεγαλύτερη πτώση από τις 24 Αυγούστου).

Υψηλές απώλειες σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο του Τόκιο, όπως και όλες οι ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Nikkei 225 να κλείνει χαμηλότερα κατά 2,2%.