Η προώθηση και ανάπτυξη της Ενεργειακής Ένωσης έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, όπως είπε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για την Ενέργεια, Ντομινίκ Ριστορί, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες και το 2016, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος

Η προώθηση και ανάπτυξη της Ενεργειακής Ένωσης έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, όπως είπε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για την Ενέργεια, Ντομινίκ Ριστορί. 

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, η ΕΕ είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ως το 2020 για τις ΑΠΕ και ήδη έχει υπερβεί τον στόχο μείωσης των εκπομπών CO2, προχωρώντας σε περικοπές ύψους 23% το 2014.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες της στη διατήρηση αυτής της προόδου ως το 2020, προκειμένου να επιτύχει και τους στόχους που έχει θέσει με ορίζοντα το 2030.

«Αυτή η προσπάθεια θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016, με το πακέτο για την Ασφάλεια του Εφοδιασμού και θα ακολουθήσει αργότερα μέσα στο έτος η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την ενεργειακή απόδοση και τις ΑΠΕ, όπως επίσης και μία νομοθετική πρόταση για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», επισήμανε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν υιοθετήθηκε η δεύτερη λίστα των Έργων Κοινών Ενδιαφέροντος (PCIs).

«Αυτά τα σχέδια έχουν καθοριστική σημασία για την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας και θα επιτρέψουν τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, φέρνοντας ένα τέλος στην ενεργειακή απομόνωση που αντιμετωπίζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

Τα 195 έργα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των PCIs θα λάβουν καθεστώς προτεραιότητας και ενδεχομένως θα στηριχθούν χρηματοδοτικά από την Κομισιόν, προσέθεσε.