Δεν θα υπάρξουν «αρρυθμίες» στην Ευρώπη από τη διακοπή της προμήθειας ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εταιρίας, Αλεξέι Μίλερ, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουκρανική πλευρά έχει ήδη παραλάβει την ποσότητα αερίου που έχει πληρώσει, ενώ άλλα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί

Δεν θα υπάρξουν «αρρυθμίες» στην Ευρώπη από τη διακοπή της προμήθειας ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εταιρίας, Αλεξέι Μίλερ, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουκρανική πλευρά έχει ήδη παραλάβει την ποσότητα αερίου που έχει πληρώσει, ενώ άλλα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι η ουκρανική πλευρά άρχισε ήδη να χρησιμοποιεί τα αποθέματα φυσικού αερίου από τις υπόγειες αποθήκες της. Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε ότι διακόπτεται πλήρως η αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. Οι προμήθειες φυσικού αερίου αποτελούν μόνο ένα μέρος της γενικότερης ενεργειακής κρίσης μεταξύ των χωρών.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου

Όπως διευκρίνισε στο Interfax ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, η Ουκρανία δεν κατάφερε να προετοιμαστεί πλήρως για το χειμώνα και η απόφαση να παραιτηθεί από τις προμήθειες από τη Ρωσία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Ο καθηγητής του Ινστιτούτου δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης της Ρωσικής Ακαδημίας Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, Ιβάν Καπιτόνοφ, ανέφερε στην RBTH πως αντικειμενικά η ποσότητα αερίου που αγόρασε η Ουκρανία μπορεί να της φτάσει μόνο στην περίπτωση να μην είναι ο χειμώνας και τόσο κρύος. Σύμφωνα με τον ίδιο, την περίοδο του ψύχους η χώρα θα έχει ανάγκη από μεγάλη ποσότητα αερίου και κανείς δεν θα μπορέσει να προμηθεύσει την Ουκρανία αέριο σε τιμή κόστους. Ο Καπιτόνοφ εκτιμά ότι εκ νέου αγορά αερίου από την Ουκρανία με όρους αποπληρωμής, μπορεί να γίνει τον Ιανουάριο του 2016, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με ειδικούς, σε κάθε περίπτωση η αξιοπιστία του εφοδιασμού με φυσικό αέριο των καταναλωτών στην Ευρώπη, δεν μπορεί αυτό το χειμώνα να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Ο καθηγητής της Σχολής παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, Αλεξέι Πορτάνσκι, θεωρεί ότι παρά τα υφιστάμενα οικονομικά προβλήματα, διακοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν θα υπάρξουν. Το παρόν διάστημα η Ουκρανία αντλεί αέριο από τις υπόγειες δεξαμενές της, το επίπεδο πληρότητας των οποίων σήμερα υπερβαίνει τα 16 δισ. κυβικά μέτρα, ποσότητα αρκετή για μια φυσιολογική χειμερινή περίοδο, δήλωσεστα ουκρανικά ΜΜΕ ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Άνθρακα της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Ντεμτσίσιν. Με βάση τα στοιχεία της Ένωσης των ευρωπαϊκών φορέων υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι ουκρανικές αποθήκες είναι γεμάτες κατά 52,6%. Από μέρους του, ο επικεφαλής της Εθνικής μετοχικής εταιρίας Naftogaz of Ukraine Αντρέι Κόμπολιεφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και μπορεί να εξασφαλίσει το καύσιμο που χρειάζεται από την ΕΕ αυτό το χειμώνα και τον επόμενο. Επομένως, δεν θα υπάρξει κατά τα φαινόμενα παράνομη άντληση αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη, από τον ουκρανικό αγωγό.

Οι βασικές δυσκολίες

Το «ζήτημα του φυσικού αερίου» στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας εμφανίστηκε σχεδόν αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Το γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι μεγάλες ποσότητες ρωσικού αερίου μεταφέρονται στην Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον σημαντικότερο αναλυτή της επενδυτικής εταιρία Finam Management, Ντμίτρι Μπαράνοφ, όταν στο παρελθόν η Ουκρανία δεν εξοφλούσε το φυσικό αέριο, έπαιρνε από αυτό που προορίζονταν για διαμετακόμιση. Αυτό συνεχιζόταν μέχρι το 2014, όταν η Gazprom εφήρμοσε με την Ουκρανία το σύστημα της προεξόφλησης για το αέριο.

Προκειμένου η Ουκρανία να μην αντιμετωπίσει προβλήματα το χειμώνα, δεν χρειάζεται μόνο φυσικό αέριο, αλλά και κάρβουνο, το οποίο επίσης χρησιμοποιούν οι σταθμοί παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας αυτής. Στο εγγύς μέλλον η Ρωσία μπορεί να αναστείλει τις προμήθειες άνθρακα στην Ουκρανία, απαντώντας κατ’ αυτό τον τρόπο στη διακοπή από την ουκρανική πλευρά της παροχής ηλεκτρικού στην Κριμαία, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Vesti FM.

Υπάλληλος της εταιρίας Ukrenergo, η οποία διαχειρίζεται το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, ανέφερε στο πρακτορείο TASS ότι χωρίς τις προμήθειες άνθρακα από το Ντονμπάς, η περίοδος θέρμανσης δεν θα κυλήσει ομαλά επειδή οι 7 από τους 14 σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία λειτουργούν με άνθρακα.

(«Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ»)