Η Siemens Φέρνει την Επανάσταση στη Διασύνδεση των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων με το Δίκτυο

Η Siemens Φέρνει την Επανάσταση στη Διασύνδεση των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων με το Δίκτυο
energia.gr
Παρ, 11 Δεκεμβρίου 2015 - 16:32
Η Siemens παρουσίασε μία νέα λύση για τη διασύνδεση των υπεράκτιων ανεμογεννητριών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η νέα τεχνολογία συνεχούς ρεύματος (HVDC) που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου Ναυτιλίας στο Μπρέμερχαβεν της Γερμανίας, επιτρέπει μια οικονομικά αποδοτική και απλοποιημένη διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που βρίσκονται μακριά από την ακτή

Η Siemens παρουσίασε μία νέα λύση για τη διασύνδεση των υπεράκτιων ανεμογεννητριών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η νέα τεχνολογία συνεχούς ρεύματος ( HVDC) που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου Ναυτιλίας στο Μπρέμερχαβεν της Γερμανίας, επιτρέπει μια οικονομικά αποδοτική και απλοποιημένη διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που βρίσκονται μακριά από την ακτή. Η πλατφόρμα που στεγάζει τη τεχνολογία μεταφοράς είναι πολύ μικρότερη και πιο συμπαγής σε σχέση με το παρελθόν. Μέχρι τώρα, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα συνδέονταν με το δίκτυο μέσω μεγάλων κεντρικών πλατφορμών μετατροπέων. Αυτήν τη στιγμή, η Siemens αναπτύσσει περαιτέρω την τεχνολογία μεταφοράς, δίνοντας τη δυνατότητα κατασκευής περισσότερων και μικρότερων πλατφορμών. Με τη νέα λύση, ένα καλώδιο συνεχούς ρεύματος μπορεί να συνδέει αρκετές από αυτές τις πλατφόρμες διαδοχικά σε ένα αιολικό πάρκο και στη συνέχεια, να τις κατευθύνει σε έναν χερσαίο υποσταθμό μετασχηματισμού. Συνολικά, η λύση αυτή κοστίζει λιγότερο και είναι επίσης περισσότερο αποδοτική σε σχέση με την προσέγγιση που χρησιμοποιείται στις συμβατικές πλατφόρμες.

Ο συμπαγής σχεδιασμός επιτρέπει τη χρήση ενσωματωμένου ηλεκτρολογικού εξοπλισμού υψηλής τάσης – ιδιαίτερα μονάδων ανόρθωσης με διόδους ( DRUs), οι οποίες τοποθετούνται στη θέση των συνηθισμένων μονάδων τρανζίστορ με μόνωση αέρα. Το σύστημα είναι επίσης αρθρωτό ( modular) και ευέλικτο όσον αφορά στην εγκατάσταση. Επίσης, ο όγκος που απαιτείται για τη δόμηση της πλατφόρμας είναι μειωμένος κατά τέσσερα πέμπτα, ενώ το βάρος κατά δύο τρίτα. Έτσι, το κόστος μειώνεται πάνω από 30 τοις εκατό. Ταυτόχρονα, η νέα λύση καθιστά δυνατή την αύξηση της δυνατότητας μεταφοράς κατά ένα τρίτο, ενώ οι απώλειες κατά τη μεταφορά μειώνονται κατά ένα πέμπτο. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σημαντική μείωση του κόστους της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθιστώντας τη ανταγωνιστική σε σύγκριση με την συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. «Ως ο μοναδικός πάροχος στην αγορά, έχουμε ήδη επιτυχώς προμηθεύσει τέσσερα υπεράκτια έργα με τεχνολογία διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος. Τώρα εφαρμόζουμε την εμπειρία μας απευθείας στην επόμενη γενιά των τεχνολογιών διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος. Η νέα μας λύση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κόστους της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κάτω από τα δέκα λεπτά ανά κιλοβατώρα μέχρι το 2020. Με αυτόν τον τρόπο, σχεδιάζουμε να καταστήσουμε την τεχνολογία συνεχούς ρεύματος, η οποία χρησιμοποιείται στη Γερμανία, πιο ενδιαφέρουσα και σε άλλες αγορές», δήλωσε ο Jan Mrosik, Διευθύνων Σύμβουλος του Τμήματος Διαχείρισης Ενέργειας της Siemens.

Μια μονάδα ανόρθωσης με διόδους έχει ικανότητα μεταφοράς 200 μεγαβάτ ( MW). Τυπικά, δύο μονάδες ανόρθωσης με διόδους ( DRUs) είναι εγκατεστημένες σε μια πλατφόρμα. Έως τρεις από αυτές τις νέες πλατφόρμες μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, για να δημιουργήσουν έναν υπεράκτιο κόμβο δικτύου, που αντικαθιστά τις πλατφόρμες συλλογής στα αιολικά πάρκα. Αυτός ο σύνδεσμος επιτρέπει τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο πολλαπλών υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με συνολική ισχύ μέχρι 1.200 MW. Η ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται σε μια πύλη εισόδου του δικτύου στην ξηρά μέσω των καλωδίων. Ένας σταθμός μετασχηματισμού μετατρέπει το συνεχές ρεύμα πίσω σε εναλλασσόμενο, ώστε να γίνει η μετέπειτα μεταφορά και διανομή. Ο χερσαίος σταθμός θα κατασκευαστεί επίσης από τη Siemens, χρησιμοποιώντας ένα δοκιμασμένο σχεδιασμό.

Χάρη στην τεχνολογία μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης ( HVDC), οι απώλειες του νέου συστήματος κατά τη μεταφορά, συμπεριλαμβανομένων και των απωλειών του καλωδίου, είναι μόλις 3 τοις εκατό. Η Siemens είναι ένας κορυφαίος προμηθευτής της τεχνολογίας HVDC. Η χρήση της τεχνολογίας μεταφοράς συνεχούς ρεύματος, αντί για τεχνολογία εναλλασσόμενου ρεύματος, για τη διασύνδεση των αιολικών πάρκων με το δίκτυο γίνεται οικονομικά αποδοτική από τη νέα τεχνολογία για καλώδια με μήκος περίπου άνω των 80 χιλιομέτρων.

Ο πυρήνας της νέας τεχνολογίας μεταφοράς αποτελείται από τη μονάδα ανόρθωσης με διόδους ( DRU), το μετασχηματιστή, την μονάδα εξομάλυνσης και τον μετατροπέα - όλα συνδυασμένα σε μία δεξαμενή. Η χρήση των μονάδων ανόρθωσης με διόδους ( DRUs) καθώς και των συνεπτυγμένων υποσταθμών συνεχούς ρεύματος με μόνωση αερίου ( Direct Current Compact Switchgears DC- CS) μειώνει το χώρο εγκατάστασης πάνω από 80% σε σύγκριση με την τεχνολογία μόνωσης αέρα. Για πρώτη φορά, η Siemens χρησιμοποιεί βιοδιασπώμενα υγρά εστέρα στη μονάδα ανόρθωσης με διόδους ( DRU) για τη μόνωση του εξοπλισμού υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος. Σε σύγκριση με τα ορυκτέλαια, αυτά είναι όχι μόνο πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και ανθεκτικά στη φωτιά. Η μονάδα ανόρθωσης με διόδους ( DRU) έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί συνεχόμενα για πολλά χρόνια, με ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης.

Η νέα τεχνολογία χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας ( BMWi), ως μέρος του έκτου προγράμματος έρευνας για την ενέργεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υπό την επίβλεψη της πόλης Jü lich, χορηγού του έργου. Η χρηματοδότηση της έρευνας που παρέχει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας ( BMWi) προς τον τομέα των δικτύων ενέργειας, έχει ως κύριο στόχο την επίτευξη προόδου στις υποδομές του δικτύου και στην ανάπτυξη της έρευνας, ώστε αυτή να συμβάλλει στην ενίσχυση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Τμήμα Ενεργειακής Διαχείρισης της Siemens είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www .siemens .de /energy -management.