Η πρώτη δοκιμαστική «συνεδρίαση» του βουλγαρικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της διαδικασίας απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας
Η πρώτη δοκιμαστική «συνεδρίαση» του βουλγαρικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ( Independent Bulgarian Energy Exchange - IBEX) πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της διαδικασίας απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Σε δηλώσεις της στη δημόσια τηλεόραση, η υπουργός Ενέργειας Τεμενούνζκα Πέτκοβα, είπε ότι θα χρειαστεί μία περίοδος επτά με οκτώ μηνών πριν οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια από την ελεύθερη αγορά. 

Οι συναλλαγές στο IBEX θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τις αρχές του 2016. Αρχικά, εκτιμάται ότι ίσως οι τιμές κινηθούν ανοδικά, ωστόσο αργότερα αναμένεται να υποχωρήσουν.

Τη διαδικασία εποπτεύει και η Κομισιόν, δια του στελέχους της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης, Κλάους-Ντίτερ Μπόρχαρντ. 

Μέχρι σήμερα, η βουλγαρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει απελευθερωθεί για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές και τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (συνολικά 12.000 καταναλωτές).

Σε δεύτερη φάση, θα ανοίξει η αγορά για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις ή συνολικά 5 εκατ. καταναλωτές.