Η Λιθουανία Ενισχύσει την Ενεργειακή της Ανεξαρτησία με την Ηλεκτρική Διασύνδεση με την Ευρώπη

Η Λιθουανία Ενισχύσει την Ενεργειακή της Ανεξαρτησία με την Ηλεκτρική Διασύνδεση με την Ευρώπη
energia.gr
Τρι, 15 Δεκεμβρίου 2015 - 09:25
Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό συνέδεσε η Λιθουανία με δύο νέες γραμμές, ενισχύοντας με αυτόν τρόπο την απεξάρτηση της από τη Ρωσία. Οι δύο συνδέσεις, με την Πολωνία και την Σουηδία, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, θα προσφέρουν ετησίως στη χώρα το σύνολο σχεδόν των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα

Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό συνέδεσε η Λιθουανία με δύο νέες γραμμές, ενισχύοντας με αυτόν τρόπο την απεξάρτηση της από τη Ρωσία. 

Οι δύο συνδέσεις, με την Πολωνία και την Σουηδία, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, θα προσφέρουν ετησίως στη χώρα το σύνολο σχεδόν των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα εγκαίνια των δύο γραμμών έγιναν τη Δευτέρα, σε ειδική εκδήλωση παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και εκπροσώπων της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι η χώρα είναι πλέον πλήρως ανεξάρτητη από τις ρωσικές εισαγωγές σε ό,τι αφορά τις ανάγκες της σε ηλεκτρικό ρεύμα, για πρώτη φορά τα 25 τελευταία χρόνια, ενώ και στον κλάδο του φυσικού αερίου δεν εξαρτάται 100% από τη Ρωσία μετά την κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG στην Klaipeda.

Ειδικότερα, το LitPol, που συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας με την Πολωνία, έχει ισχύ 500 MW και εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 50 ετών. Με το LitPol, οι δύο χώρες θα επίσης είναι διασυνδεδεμένες με την Εσθονία, τη Λετονία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία.

Το NordBalt, ένα κοινό σχέδιο της Λιθουανίας με τη Σουηδία, θα συνδέσει τις δύο χώρες σε ένα σύνδεσμο που έχει ισχύ 700 MW και διάρκεια ζωής τα 30 χρόνια. Σημειώνεται ότι τα 700 MW είναι μία ποσότητα που καλύπτει το 70% με 80% των εγχώριων αναγκών της Λιθουανίας σε μία ζεστή καλοκαιρινή ημέρα.

Πριν το 2009, η χώρα κάλυπτε το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα από τον πυρηνικό σταθμό Ignalina. Ωστόσο, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της στην ΕΕ, αναγκάστηκε να τον κλείσει, καθώς δεν μπορούσε να αντέξει το οικονομικό κόστος της αναβάθμισης της μονάδας στο επίπεδο που απαιτείται από τους κανόνες της Κομισιόν. 

Έκτοτε, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν κατά 60%, με την πλειονότητα αυτών να προέρχεται από τη Ρωσία.