Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στην παράταση κατά ένα εξάμηνο των οικονομικών της κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αυτή την Παρασκευή, αφού ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του σε Σύνοδο στις Βρυξέλλες που ξεκινά αύριο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στην παράταση κατά ένα εξάμηνο των οικονομικών της κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αυτή την Παρασκευή, αφού ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του σε Σύνοδο στις Βρυξέλλες που ξεκινά αύριο.

Ο Ρέντσι έχει θέσει το θέμα των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν στη Μόσχα πέρσι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την περασμένη εβδομάδα, όταν η χώρα του αποφάσισε αναπάντεχα να καθυστερήσει την έγκριση της παράτασης από τους αντιπροσώπους της στην ΕΕ, μετά από συμφωνία ηγετών τον Νοέμβριο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Ρέντσι έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από την αμφιλεγόμενη συμφωνία της Γερμανίας με τη Ρωσία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Nord Stream 2, που θα συνδέει Γερμανία και Ρωσία, παρακάμπτοντας την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, ενώ αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

«Θα ρωτήσουμε τους συμμάχους μας πώς πάνε (οι κυρώσεις) ... για να μην προχωρήσουμε με αυτοματοποιημένο τρόπο», είπε χθες ο Ρέντσι σε εκπομπή στην ιταλική RAI, προσθέτοντας ότι θα εγείρει το θέμα στη Σύνοδο. «Δεν είμαστε εκεί για να βλέπουμε τα πάντα να περνάνε», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είπε στην επιστολή πρόσκλησής του ότι είχε ζητήσει από αντιπρόσωπους στην ΕΕ να εγκρίνουν τυπικά την απόφαση παράτασης την Παρασκευή. 

Η Ιταλία, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λέει ότι δεν έχει πρόβλημα με την παράταση, αλλά δεν μπορεί να συμφωνήσει στην αυτόματη παράτασή τους χωρίς συζήτηση.

Στις Βρυξέλλες, διπλωμάτες είπαν ότι η συνάντηση των πρέσβεων από χώρες της ΕΕ έχει οριστεί για τις 4:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή, και η παράταση μπορεί να εγκριθεί τότε, μόλις τελειώσει η Σύνοδος.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία από το τέλος του Ιουλίου 2014, στοχεύοντας τους κλάδους της ενέργειας, των τραπεζών και της άμυνας. Οι κυρώσεις λήγουν στο τέλος Ιανουαρίου.