Τη συνεργασία με κινεζική εταιρεία για την κατασκευή μίας νέας μονάδας στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, εξετάζει η βουλγαρική κυβέρνηση
Τη συνεργασία με κινεζική εταιρεία για την κατασκευή μίας νέας μονάδας στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, εξετάζει η βουλγαρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της χώρας, «μία αντιπροσωπεία κινεζικής εταιρείας» που δραστηριοποιείται στον κλάδο «επισκέφθηκε τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στο Κοζλοντούι». Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται το όνομα της εταιρείας.

Όπως επισημαίνεται, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τόμισλαβ Ντόντσεφ και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούνζκα Πέτκοβα «παρουσίασαν στην αντιπροσωπεία τις «ευκαιρίες για μελλοντική συνεργασία στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας και ειδικά στην κατασκευή μίας νέας μονάδας».

Σημειώνεται ότι πριν από ένα μήνα περίπου ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε απευθύνει πρόσκληση στην Κίνα να συμμετάσχει με 49% στο σχέδιο υπό την αμερικανική Westinghouse Electric για την κατασκευή της μονάδας 7. 

Από το Κοζλοντούι παράγεται πάνω από το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία.

Όπως ειπώθηκε στην κινεζική αντιπροσωπεία, στόχος είναι να επεκταθεί η διάρκεια «ζωής» των μονάδων 5 και 6, που βρίσκονται σε λειτουργία, και η αύξηση της παραγωγικής τους δυναμικότητας στο 104%. 

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία διέκοψε την λειτουργία των άλλων τεσσάρων μονάδων (1-4), ισχύος 440 MW έκαστη, πριν ενταχθεί στην ΕΕ το 2007, προκειμένου να συμμορφωθεί με τα κοινοτικά κριτήρια ασφαλείας.