Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε το πράσινο φως στη Βρετανία προκειμένου να επιδοτήσει τις αγορές ενέργειας των βιομηχανιών. Η ελάφρυνση θα χορηγηθεί στη βρετανική βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, καθώς η κυβέρνηση παίρνει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγήσει εκπτώσεις στις ενεργοβόρες βιομηχανίες
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε το πράσινο φως στη Βρετανία προκειμένου να επιδοτήσει τις αγορές ενέργειας των βιομηχανιών.

Η ελάφρυνση θα χορηγηθεί στη βρετανική βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, καθώς η κυβέρνηση παίρνει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγήσει εκπτώσεις στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου χαιρέτισαν την απόφαση, δεδομένου ότι η Βρετανία έχει από τα υψηλότερα τιμολόγια ενέργειας στην ΕΕ.

Τα χαλυβουργεία της Βρετανίας πληρώνουν 80,7 ευρώ/ MWh ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ για τα γερμανικά η τιμή είναι 34,8 ευρώ/ MWh. Η κρατική στήριξη αναμένεται να καλύψει το 60-70% του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τις χαλυβουργίες το οποίο ανέρχεται σε 3,9 εκατ. στερλίνες το μήνα για το σύνολο της βιομηχανίας.

Αντίστοιχα υψηλά τιμολόγια πληρώνουν και οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες. Μάλιστα οι μειώσεις  της τάξης του 10% που είχε δώσει η ΔΕΗ το 2014 καταργήθηκαν με το τελευταίο μνημόνιο. Τώρα η ΔΕΗ ενέκρινε εκπτώσεις σύμφωνα με τον όγκο κατανάλωσης κάθε πελάτη, οι οποίες δεν αντισταθμίζουν τις οριζόντιες μειώσεις που καταργήθηκαν. Η πολιτική αυτή υποχρεώνει  τις ελληνικές βιομηχανίες να παράγουν μη ανταγωνιστικά προϊόντα και τα λουκέτα να διαδέχονται το ένα το άλλο.

(tovima.gr)