«Είπαμε όλοι όχι στον (αγωγό) South Stream και στη συνέχεια, ξαφνικά και σιωπηρά, ανακαλύψαμε ότι υπάρχει ο Nord Stream. Ποιος αποφάσισε; Είναι αυτό μια επιλογή της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε; Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μόλις έθεσα το συγκεκριμένο έργο, μόνο η Γερμανία και ο Ολάντ το υποστήριξαν. Κατανοώ, βεβαίως, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με σοβαρά συμφέροντα και δεν μου προκαλεί έκπληξη. Όμως, θέλω να πω ότι οι κανόνες είτε θα εφαρμόζονται για όλους είτε για κανέναν»

«Είπαμε όλοι όχι στον (αγωγό) South Stream και στη συνέχεια, ξαφνικά και σιωπηρά, ανακαλύψαμε ότι υπάρχει ο Nord Stream. Ποιος αποφάσισε; Είναι αυτό μια επιλογή της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε; Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μόλις έθεσα το συγκεκριμένο έργο, μόνο η Γερμανία και ο Ολάντ το υποστήριξαν. Κατανοώ, βεβαίως, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με σοβαρά συμφέροντα και δεν μου προκαλεί έκπληξη. Όμως, θέλω να πω ότι οι κανόνες είτε θα εφαρμόζονται για όλους είτε για κανέναν».

Το ξέσπασμα του Ματέο Ρέντσι κατά του Βερολίνου και του Γάλλου προέδρου, στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Financial Times, είναι απλώς το τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στις τάξεις της Ε.Ε. μετά την υπογραφή μνημονίου, ανάμεσα σε Γερμανούς και τη ρωσική Gazprom, για την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού που θα μεταφέρει απευθείας φυσικό αέριο στη βόρεια Ευρώπη, μέσω της Βαλτικής και χωρίς να μεσολαβεί καμία άλλη χώρα. Όπως είναι γνωστό, είχε προηγηθεί επιστολή προς την Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία υπέγραφαν εννέα χώρες, κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με την οποία ζητούσαν την ακύρωση του λεγόμενου Nord Stream 2, επικαλούμενες την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. αλλά και την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των χωρών-μελών.

Το θέμα αυτό βρέθηκε και στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, προκαλώντας μάλιστα εντάσεις ανάμεσα στους ηγέτες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάποια στιγμή ο Ιταλός πρωθυπουργός -φορτισμένος και από τις πιέσεις που δέχεται αναφορικά με το προσφυγικό- απευθύνθηκε ιδιαιτέρως επιθετικά προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όχι και να μας λές ότι ματώνεις για την Ε.Ε., Αγκελα!».

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του έργου στην Ευρώπη και Ρώσοι αξιωματούχοι απαντούν πως ο νέος αγωγός όχι μόνο δεν παραβιάζει τους υπάρχοντες κανόνες, αλλά συμφέρει όλες τις πλευρές, καθώς ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ μειώνει το κόστος μεταφοράς του αερίου, μιας και καμία χώρα (π.χ. Ουκρανία) δεν θα διεκδικεί «κόμιστρα» από τους προμηθευτές και τους πελάτες. Σύμφωνα δε με την Gazprom, το ποσό που θα εξοικονομηθεί ανέρχεται σε 2 δισ. δολάρια ετησίως.

Στην επίθεση ο Ρέντσι

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε ο Μ. Ρέντσι κατά του Βερολίνου μέσω των FT. Εκτός του θέματος του Nord Stream 2, επέκρινε το υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, ενώ προειδοποίησε ότι η δογματική προσήλωση στη λιτότητα χωρίς ανάπτυξη γιγαντώνει τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς σε όλη την Ευρώπη. 

Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του στη στάση των Γερμανών στο ζήτημα των τραπεζών. «Δεν θα άλλαζα το ιταλικό τραπεζικό σύστημα με το γερμανικό (...) δεν θέλω να έχω καμία απολύτως σχέση μαζί του», είπε χαρακτηριστικά, στο φόντο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει για τη διάσωση τεσσάρων τραπεζών από την ιταλική κυβέρνηση.

(Πηγή: Ημερησία)