Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε υπό την πίεση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου να προχωρήσει σε αποσύνδεση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος μάνατ από το δολάριο και την ελεύθερη διαπραγμάτευσή της. Η συγκεκριμένη απόφαση αποδείχθηκε στην πράξη ότι ισοδυναμούσε με άμεση δραστική υποτίμηση αφού την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης χάθηκε σχεδόν το 50% της αξίας του μάνατ
Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε υπό την πίεση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου να προχωρήσει σε αποσύνδεση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος μάνατ από το δολάριο και την ελεύθερη διαπραγμάτευσή της. Η συγκεκριμένη απόφαση αποδείχθηκε στην πράξη ότι ισοδυναμούσε με άμεση δραστική υποτίμηση αφού την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης χάθηκε σχεδόν το 50% της αξίας του μάνατ.

Η απόφαση ωστόσο κρίθηκε όχι απλά ως επιβεβλημένη αλλά επιπλέον ασκήθηκε κριτική ότι το Μπακού άργησε με αποτέλεσμα η προσαρμογή στα νέα δεδομένα να είναι ακόμη πιο οδυνηρή. Ποια είναι τα δεδομένα; Καθώς η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν είναι σε μεγάλο βαθμό πετρελαιοεξαρτώμενη: το 95% των εξαγωγών της χώρας προέρχεται από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προέρχεται το 75% των κρατικών εσόδων, με αποτέλεσμα η ραγδαία πτώση των διεθνών τιμών και το χαμηλό 12ετίας να έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην οικονομία της χώρας. 

Κάποιες πληροφορίες θέλουν φέτος η χρήση να κλείνει με 9,2% έλλειμμα στο ΑΕΠ, την ώρα που τα αποθέματα της χώρας έχουν πέσει από τα 13,8 δις δολάρια στις αρχές του έτους στα 6,8 δις τον Οκτώβριο. Μάλιστα φέτος για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες του προϋπολογισμού χρήματα από το εθνικό ταμείο των 35 δις δολαρίων για πρώτη φορά από τη δημιουργία του το 1999. Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ιλ. Αλίεφ χαρακτήρισε σε χθεσινές δηλώσεις του ως αναπόφευκτη την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος μάνατ μετά τη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2016 είχε καταρτιστεί με υπολογισμό της τιμής του πετρελαίου στα 50 δολάρια.  Η νέα υποτίμηση αναμένεται να επηρεάσει κυρίως το εσωτερικό της χώρας, ενώ θα βοηθήσει ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.

ΔΕΣΦΑ

Οι εξελίξεις στην οικονομία του Αζερμπαϊτζάν έρχονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οδεύει προς ολοκλήρωση το σίριαλ της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ (της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου) στην κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Socar. Η Socar έχει πλειοδοτήσει εδώ και 2,5 χρόνια για την απόκτηση του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος αερίου, ωστόσο η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς η υπόθεση έχει παγώσει στην ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Έτσι αυτή τη στιγμή το τίμημα που είχε προσφερθεί το 2013, δηλαδή τα 400 εκατομμύρια ευρώ, να έχει υπερδιπλάσιο κόστος για τους Αζέρους: το 2013 η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 103 δολάρια και σήμερα η τιμή βρίσκεται στα 35 δολάρια.

Η διαφορά ίσως εξηγεί και την προθυμία των Αζέρων να συμμορφωθούν με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού να μην αποκτήσουν το 66% αλλά το 49% του ΔΕΣΦΑ, διαθέτοντας τουλάχιστον το 17% του μεριδίου της ελληνικής εταιρείας σε τρίτη ευρωπαϊκή. Αυτή τη στιγμή θυμίζουμε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του due diligence και ενδιαφέρον για την απόκτηση του ποσοστού έχει εκδηλωθεί από τις εταιρείες fluxys (Βέλγιο) σε κοινοπραξία με την Enagas (Ισπανία) και την Snam (Ιταλία). Με δεδομένη, πάντως, την αλλαγή στα οικονομικά δεδομένα πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουμε αλλαγές, πιθανόν και αύξηση του ποσοστού που θα διατεθεί από τους Αζέρους στο νέο μέτοχο.

(Πηγή: capital.gr)