OPEC: Εγκαταλείπει τον Platts και Στρέφεται στο Argus Media για Στοιχεία Σχετικά μετις Τιμές Ενέργειας

OPEC: Εγκαταλείπει τον Platts και Στρέφεται στο Argus Media για Στοιχεία Σχετικά μετις Τιμές Ενέργειας
energia.gr
Παρ, 8 Ιανουαρίου 2016 - 08:45
Εγκαταλείπει τον Platts και στρέφεται προς το Argus Media στο εξής ο OPEC για την προμήθεια στοιχείων για τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, στο οποίο αναλογεί το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα χρησιμοποιεί τις τιμές του Argus για την αξιολόγηση, ανάλυση και αναφορά από την 1η Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Argus Media την περασμένη Τετάρτη

Εγκαταλείπει τον Platts και στρέφεται προς το Argus Media στο εξής ο OPEC για την προμήθεια στοιχείων για τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, στο οποίο αναλογεί το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα χρησιμοποιεί τις τιμές του Argus για την αξιολόγηση, ανάλυση και αναφορά από την 1η Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Argus Media την περασμένη Τετάρτη.

Το καλάθι αναφοράς τιμών του Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών, που τιμολογεί το αργό που παράγουν τα κράτη μέλη του, θα βασίζεται πλέον στην αξιολόγηση του Argus, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

«Είμαι ευχαριστημένοι για το ότι ο OPEC αποφάσισε να στραφεί στον Argus ως τον αποκλειστικό του προμηθευτή για τα δεδομένα των τιμών σε όλες τις ενεργειακές αγορές», δήλώσε ο πρόεδρος και εκδότης του Argus Media Adrian Binks.

«Αυτό αποτελεί σημάδι εμπιστοσύνης για την ποιότητα των τιμολογιακών μας αναφορών», πρόσθεσε.

Η απόφαση του OPECνα εγκαταλείψει τον Platts για θέματα τιμολόγησης αποτελεί πλήγμα για την εταιρεία, της οποίας οι τιμές αναφοράς – όπως το Dated Brent για τη Βόρειο Θάλασσα και το Dubai για την Μέση Ανατολή και Ασία – είχαν τεθεί στο στόχαστρο ελέγχων από ρυθμιστές και συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι βασικοί μεμονωμένοι παραγωγοί πετρελαίου του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον Platts για τον καθορισμό των επίσημων τιμών του αργού και των περισσότερων εξαγωγών καυσίμων, όπως μεταδίδουν πηγές της αγοράς.

Πάντως, το 2010, και η Σαουδική Αραβία υιοθέτησε τον Argus Sour Crude Index, αντί του West Texas Intermediate του Platts, για την τιμολόγηση εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, καθώς δεν ήταν ευχαριστημένη από τις υποτιμημένες αξιολογήσεις του τελευταίου.

« Το Argus έχει κερδίσει έναν μεγάλο πελάτη όσον αφορά την αναγνώριση του ονόματός του», τονίζει από την πλευρά του ο Victor Shum, αντιπρόεδρος του IHS Energy Insight. Ωστόσο, προσθέτει ότι «το Argus μπορεί να κερδίζει μερίδιο της αγοράς σε όρους αποδοχής ως υπηρεσίας αξιολόγησης τιμών … αλλά η πρόβλεψή μου είναι ότι ο Platts παραμένει ο πιο κυρίαρχος παίκτης».

Στις αγορές της Ασίας, οι βιομηχανικοί παίκτες έχουν καλέσει τον Platts να αναθεωρήσει τις αξιολογήσεις του δείκτη Dubai assessment, αναφέροντας ότι οι ποσότητες-ρεκόρ που διακινήθηκαν τον Αύγουστο από κινεζικές κρατικές εταιρείες μέσα από παραγγελίες κοντά στις τιμές κλεισίματος των αγορών ( Market- on- Close, MoC) ώθησαν τη ρευστότητα στα άκρα και εκτροχίασαν τις τιμές.

Ας σημειωθεί ότι και ο ΙΕΑ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στράφηκε στον Argus από το 2012, όπως και διάφορα κράτη, όπως η Χιλή το 2014, και το Εκουαδόρ, η Κολομβία και η Πορτογαλία το 2015, σύμφωνα με την προχθεσινή ανακοίνωση του Argus.