Η Standard Life Investments, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Royal Dutch Shell, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει κατά της εξαγοράς της BG Group. Αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το deal θα εγκριθεί από τους μετόχους των δύο εταιρειών στα τέλη του μήνα, όλο και περισσότεροι μέτοχοι της Shell, ακόμα και αν δεν το δηλώνουν δημοσίως, ανησυχούν ότι το τίμημα της εξαγοράς είναι πολύ υψηλό, δεδομένης της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου

Η Standard Life Investments, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Royal Dutch Shell, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει κατά της εξαγοράς της BG Group. Αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το deal θα εγκριθεί από τους μετόχους των δύο εταιρειών στα τέλη του μήνα, όλο και περισσότεροι μέτοχοι της Shell, ακόμα και αν δεν το δηλώνουν δημοσίως, ανησυχούν ότι το τίμημα της εξαγοράς είναι πολύ υψηλό, δεδομένης της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου.

«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι προτεινόμενοι όροι για την απόκτηση της BG καταστρέφουν την αξία για τους μετόχους της Shell», τόνισε σε ανακοίνωσή του, την Παρασκευή, το στέλεχος της Standard Life, Ντέιβιντ Κάμμινγκ. «Θα ψηφίσουμε κατά της συμφωνίας», λόγω του κινδύνου πτωτικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων της Shell για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς και τους κινδύνους σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση και το καθεστώς λειτουργίας των μονάδων της BG στη Βραζιλία, προσέθεσε. 

Το τίμημα εξαγοράς της BG Group ανέρχεται σε 70 δισ. δολάρια. Τον περασμένο Απρίλιο, όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόταση εξαγοράς, οι τιμές του πετρελαίου ήταν στα 55 δολάρια το βαρέλι, ενώ τώρα έχουν υποχωρήσει κοντά στα 35 δολάρια. 

Η Standard είναι ο 11ος μεγαλύτερος μέτοχος της Shell, καθώς κατέχει το 0,4% των μετοχών της κατηγορίας Α και το 1,7% της κατηγορίας Β. Επίσης, είναι ο 16ος μεγαλύτερος μέτοχος της BG, ελέγχοντας το 1,3% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η Standard Life έχει ζητήσει από τη διοίκηση της Shell να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας, όπως δήλωσε έτερο στέλεχος της εταιρείας. 

Οι μέτοχοι της Shell θα ψηφίσουν για τη συμφωνία στις 27 Ιανουαρίου και μία ημέρα μετά θα ψηφίσουν οι μέτοχοι της BG. Στην πρώτη περίπτωση, απαιτείται η έγκριση από το 50% των μετόχων και στη δεύτερη από τουλάχιστον το 75%.