Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου πιθανόν να αναγκάσει τη ρωσική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της για το 2016, προειδοποίησε την Τετάρτη ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου πιθανόν να αναγκάσει τη ρωσική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της για το 2016, προειδοποίησε την Τετάρτη ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Η χώρα οφείλει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο οικονομικό σενάριο, αν η πτώση των τιμών συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ, που παραδέχθηκε ότι τα υψηλά επιτόκια που έχει υιοθετήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για να περιορίσει τον πληθωρισμό, λειτουργούν ως βαρίδι για την ανάπτυξη της χώρας.

Οι τιμές του Brent ανέκαμψαν κατά 63 σεντς την Τετάρτη έπειτα από οκτώ συναπτές πτωτικές συνεδριάσεις, παραμένουν, ωστόσο, κάτω από τα  32 δολάρια το βαρέλι. Τους τελευταίους 15 μήνες έχουν υποχωρήσει κατά 70%.
Σημειωτέον ότι οι φόροι που επιβάλλονται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που καταλανώνουν οι Ρώσοι πολίτες συνεισφέρουν κατά το ήμισυ περίπου στα συνολικά έσοδα της κυβέρνησης της Μόσχας.

Ο προϋπολογισμός της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το 2016 καταρτίστηκε και κυρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τη Δούμα στη βάση ότι η μέση τιμή του βαρελιού θα είναι 50 δολάρια το 2016. Πρόκειται για μια τιμή την οποία ήδη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός θα τηρηθεί με την τιμή του βαρελιού στα... 82 δολάρια!

«Νέες πραγματικότητες»

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ ζήτησε από τους υπουργούς του να περιορίσουν τις δαπάνες των υπουργείων τους κατά 10% συγκριτικά με το 2015. Το βρετανικό πρακτορείο αναφέρει, πάντως, ότι δέσμευση της Μόσχας είναι να προστατευθούν από κάθε περικοπή οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.
Είναι προφανές ότι η λιτότητα στην κρατική μηχανή δεν αρκεί για να τηρηθεί ο προϋπολογισμός, την ώρα μάλιστα που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει δαπανηρές επιδρομές κατά θέσεων του ISIS στη Συρία. Γι' αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Σιλουάνοφ θεωρεί απαραίτητη την αναθεώρηση του προϋπολογισμού επί τη βάσει μιας μέσης τιμής του πετρελαίου στα 40 δολάρια το βαρέλι για το τρέχον έτος.

«Στόχος μας είναι να προσαρμόσουμε τον προϋπολογισμό στις νέες πραγματικότητες», είπε ο Σιλουάνοφ και την άποψή του, όπως φαίνεται, συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία πιθανό να πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει μια μακρά περίοδο ( «πολλά χρόνια ή και δεκαετίες ολόκληρες»...) χαμηλών τιμών σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα, με το πετρέλαιο να κυμαίνεται στα 15 με 20 δολάρια το βαρέλι.

Στασιμοπληθωρισμός

Εν τω μεταξύ, η κατάρρευση της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς και οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία έχουν βυθίσει τη ρωσική οικονομία στον στασιμοπληθωρισμό. Ενώ, δηλαδή, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, οι τιμές των αγαθών καλπάζουν.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας κράτησε τον περασμένο μήνα το βασικό επιτόκιό της στο 11% με την κεντρική τραπεζίτισσα Ελβίρα Ναμπιούλινα να προειδοποιεί για επικείμενη «μεγάλη αστάθεια» στις διεθνείς αγορές. Πέρυσι η Ναμπιούλινα είχε σοκάρει τις αγορές ανεβάζοντας το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο της Ρωσίας από το 10,5% στο 17% για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Σταδιακά τα επιτόκια επανήλθαν στα παλαιότερα επίπεδα, αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να «τρέχει» με σαφώς υψηλότερους ρυθμούς - με 15% συγκεκριμένα - στη Ρωσία. Η ίδια η Ναμπιούλινα πάντως δήλωσε προσφάτως αισιόδοξη ότι σε ένα δωδεκάμηνο θα έχει υποχωρήσει στο 4%.

(από www.tovima.gr)