Επανήλθαν σε πτωτική πορεία οι μετοχές στις αγορές της Ασίας, αν και προηγουμένως είχαν σημειώσει ελαφρά ανάκαμψη. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου συνεχίζουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό περιβάλλον και το κλίμα στις διεθνείς αγορές

Επανήλθαν σε πτωτική πορεία οι μετοχές στις αγορές της Ασίας, αν και προηγουμένως είχαν σημειώσει ελαφρά ανάκαμψη. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου συνεχίζουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό περιβάλλον και το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Όπως μεταδίδει το ΒΒ C, στην πτώση των ασιατικών μετοχών πρωταγωνίστησαν μετοχές κινεζικών εταιρειών, με τον δείκτη του Χρηματιστηρίου της Σανγκάης, Shanghai Composite, να κλείνει με απώλειες 3.55% στις 2.900,97 μονάδες.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 1,5% στις 19.520,77 μονάδες.

Η κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών έχει πυροδοτήσει ανησυχία στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ κορυφώνονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση.

Στις 12.50 ώρα Ελλάδος, η τιμή του Brent ήταν, σύμφωνα με το ICE, στα 29,70 δολ. το βαρέλι, ενώ του WTI στα 29,58 δολ. το βαρέλι. Ας σημειωθεί ότι το αργό πέφτει κάτω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 30 δολ. το βαρέλί για πρώτη φορά μετά το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις των προσπαθειών της κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, αυτή την εβδομάδα, να σταθεροποιήσει το νόμισμα της χώρας, φαίνεται ότι δεν αποδίδουν καρπούς, καθώς δεν στάθηκε δυνατό να ανασχέσουν τη συνεχιζόμενη πτώση των μετοχών των κινεζικών εταιρειών.

«Οι κινεζικές αγορές αξιών έχουν αποδειχθεί ότι δεν ανταποκρίνονται στην ευθεία άσκηση κρατικών παρεμβάσεων», σημειώνει ο Angus Nicholson, στρατηγικός αναλυτής αγορών στην IG, εταιρεία trading.

Πτώση σημειώνουν και οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές, με τον Nikkei 225 της Ιαπωνίας να κλείνει με πτώση 0,5% στις 17.147,11 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο η πτώση υπολογίζεται σε 3.1%. Ωστόσο, «άλμα» 14% παρατηρήθηκε στις μετοχές της Sharp, άνω του 14%, ενώ τα μέσα της Ιαπωνίας μετέδιδαν ότι η ταϊβανέζικη Hon Hai Precision πρόκειται να επενδύσει 5,9 δις δολ. στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S& P/ ASX 200 σημείωσε πτώση 0,3%, κλείνοντας στις 4.892,80 μονάδες. Οι μετοχές, ωστόσο, της μεταλλευτικής BHP Billiton,σημείωσαν αύξηση 1,3%, παρά την ανακοίνωση ότι θα προβούν σε απομείωση του ενεργητικού τους κατά 7,2 δις δολ. σε στοιχεία που αφορούν το πετρέλαιο σχιστών στις ΗΠΑ, λόγω της διεθνούς πτώσης των τιμών του αργού.

Αλλά και στην Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε με πτώση 1,1% στις 1.878,87 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τέσσερεις μήνες.