Η αύξηση των πωλήσεων και το χαμηλότερο κόστος περιόρισαν το εύρος των ζημιών της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου στο γ΄ τρίμηνο του 2015. Έτσι, η Gazprom εμφάνισε χαμηλότερες ζημίες από ό, τι αναμενόταν, καθώς εξισορρόπησε τις ζημιές σε ξένο νόμισμα

 

Η αύξηση των πωλήσεων και το χαμηλότερο κόστος περιόρισαν το εύρος των ζημιών της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου στο γ΄ τρίμηνο του 2015. Έτσι, η Gazprom εμφάνισε χαμηλότερες ζημίες από ό, τι αναμενόταν, καθώς εξισορρόπησε τις ζημιές σε ξένο νόμισμα.

Ειδικότερα, ο ρωσικός κρατικός κολοσσός, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου παγκοσμίως, ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 2 δισ. ρουβλίων (26,1 εκατ. δολάριων) σε σχέση με τα κέρδη των 105,7 δισ. ρουβλίων πριν από ένα χρόνο. Η επίδοση αυτή ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, όπως αυτές είχαν εκφραστεί σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Εκεί, οι συμμετέχοντες αναλυτές ανέμεναν ζημιές 17,6 δισ. ρουβλίων. Τα EBITDA της Gazprom αυξήθηκαν 3% σε ετήσια βάση, στα 491 δισ. ρούβλια, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις κατά 7%.

«Η Gazprom ικανοποίησε την αγορά με τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα», τόνισε ο Maxim Moshkov, αναλυτής ενέργειας στην UBS στην Μόσχα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η μείωση κατά 10% στο λειτουργικό κόστος σε ρούβλια «έσωσε την κερδοφορία της εταιρείας».

Η υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος υποστήριξε τα έσοδα της Gazprom, βοηθώντας να αντισταθμίσει τις τιμές εξαγωγών που διαμορφώθηκαν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.