Wood Mackenzie: Πρότζεκτ Ύψους 400 Δις Δολ. Καθυστερούν Λόγω της Χαμηλής Τιμής του Πετρελαίου

Wood Mackenzie: Πρότζεκτ Ύψους 400 Δις Δολ. Καθυστερούν Λόγω της Χαμηλής Τιμής του Πετρελαίου
energia.gr
Παρ, 15 Ιανουαρίου 2016 - 16:26
Σε μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ερευνών υποχρεώνονται οι πετρελαϊκές εταιρείες λόγω της κατάρρευσης των πετρελαϊκών τιμών, κατά 70%, από τον Ιούνιο του 2014. Όπως δείχνει μελέτη της Wood Mackenzie, περίπου 68 μεγάλα πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου, αξίας περίπου 380 δις δολ., έχουν αναβληθεί λόγω περικοπών στο κόστος και εξαιτίας των προσπαθειών των εταιρειών του κλάδου να υπερασπιστούν τα μερίσματα των μετόχων τους

Σε μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ερευνών υποχρεώνονται οι πετρελαϊκές εταιρείες λόγω της κατάρρευσης των πετρελαϊκών τιμών, κατά 70%, από τον Ιούνιο του 2014. Όπως δείχνει μελέτη της Wood Mackenzie, περίπου 68 μεγάλα πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου, αξίας περίπου 380 δις δολ., έχουν αναβληθεί λόγω περικοπών στο κόστος και εξαιτίας των προσπαθειών των εταιρειών του κλάδου να υπερασπιστούν τα μερίσματα των μετόχων τους.

Τα εν λόγω αναβληθέντα πρότζεκτ, όπως αναφέρει η μελέτη της ενεργειακής συμβουλευτικής, που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, εκτιμάται ότι περιέχουν περί τα 27 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και αφορούν περιοχές όπως ο Κόλπος του Μεξικού, η Αφρική και το Καζακστάν.

Τα πλέον πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι έχει διπλασιαστεί, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015, η αξία των πρότζεκτ η υλοποίηση των οποίων αποφασίστηκε να καθυστερήσει: από τα 200 δις δολ. έχουν φτάσει τα 380 δις δολ., με συνέπεια περίπου 2,9 δισεκ. ισοδυνάμου πετρελαίου – ποσότητα που αντιστοιχεί στην παραγωγή αργού του Κουβέιτ - να αναμένεται πλέον να έρθει στην επιφάνεια τουλάχιστον στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

«Οι προϋπολογισμοί των εταιρειών έχουν συρρικνωθεί δραστικά και οι επενδυτές προτιμούν εκείνες που προχωρούν σε σοβαρές περικοπές στις επενδύσεις κεφαλαίου», αναφέρει η Wood Mackenzie, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Από τα υψηλά επίπεδα των 115 δολ. το βαρέλι, το καλοκαίρι του 2014, μέχρι τα σημερινά επίπεδα των 30 δολ. και κάτω, το αργό σημειώνει πτώση στην τιμή του, με συνέπεια να συμπαρασύρονται και οι προγραμματισμοί επενδύσεων. Όπως τονίζει κι ο ενεργειακός συμβουλευτικός οίκος, στην έκθεσή του, αυξάνεται όλο και ο συσσωρευόμενος αριθμός πρότζεκτ με μεγάλες επενδυτικές απαιτήσεις και τα οποία αναβάλλονται.

Οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, εκτιμά η Wood Mackenzie, για την «μεγάλη πλειονότητα» τέτοιων πρότζεκτ, μερικά από τα οποία αφορούν μεγάλα βάθη, όπου οι έρευνες έχουν υψηλό κόστος. Όπως αναφέρει, πολύ λίγα αναμένεται να λάβουν το «πράσινο φως» εφέτος, ενώ αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες αναβολές σε πρότζεκτ αξίας πολλών δις δολλαρίων.

Ως νοοτροπία «καταφυγίου» χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά αυτή των πετρελαϊκών κολοσσών ο Angus Roger, στέλεχος της Wood Mackenzie. «Θα δούμε κι άλλα πρότζεκτ να καθυστερούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί».

Τα καθυστερούμενα πρότζεκτ περιλαμβάνουν το πεδίο Johan Castberg της Statoil στο νορβηγικό Αρκτικό Κύκλο, το Mad Dog 2 της BP στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και τη δεύτερη φάση του γιγαντιαίου πεδίου Κασαγκάν στο Καζακστάν, το οποίο αναπτύσσει διεθνής κοινοπραξία.

Πώς επηρεάζουν οι καθυστερήσεις των πρότζεκτ την παραγωγή πετρελαίου ανά κατηγορία

Η λίστα το πρότζεκτ που οδηγούνται σε αναβολή έχει μεγαλώσει κατά 30% και πλέον το τελευταίο εξάμηνο, καθώς η τιμή στην οποία συμφέρει η παραγωγή τους είναι τα 62 δολ. το βαρέλι. Περισσότερα από τα μισά πεδία στα οποία σημειώνονται το τελευταίο διάστημα οι αναβολές βρίσκονται σε μεγάλα βάθη – πριν 6 μήνες ανέρχονταν σε 17, ενώ σήμερα αριθμούν τα 29.

Τέτοια πρότζεκτ έχουν πληγεί περισσότερο από όλα, καθώς το «νεκρό σημείο» τους (“break-even” point), δηλαδή το επίπεδο τιμής στο οποίο είναι συμφέρουσα η παραγωγή σε σχέση με το κόστος των ερευνών, είναι πολύ υψηλό, ενώ έχουν ιδιαίτερα εμπροσθοβαρείς κεφαλαιακές ανάγκες και «σχετική ακαμψία», σύμφωνα με την Wood Mackenzie. Ένα από τα λίγα πρότζεκτ ερευνών πετρελαίου αυτής της κατηγορίας που εγκρίθηκαν το 2015, ήταν το Appomattox της Royal Dutch Shell στον Κόλπο του Μεξικού, με «νεκρό σημείο» τα 50 δολ. το βαρέλι.