Η Άρση των Δυτικών Κυρώσεων Κατά του Ιράν Αλλάζει τον Χάρτη της Αγοράς Πετρελαίου

Η Άρση των Δυτικών Κυρώσεων Κατά του Ιράν Αλλάζει τον Χάρτη της Αγοράς Πετρελαίου
energia.gr
Δευ, 18 Ιανουαρίου 2016 - 07:57
Μία νέα σελίδα στις διεθνείς σχέσεις, με ευρύτερες γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, ανοίγει η άρση των δυτικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αγορά ενέργειας, η αύξηση της προσφοράς ιρανικού αργού τους επόμενους μήνες αναμένεται να πιέσει περαιτέρω τις τιμές, που έχουν υποχωρήσει πλέον σε χαμηλό 12ετίας κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι
Μία νέα σελίδα στις διεθνείς σχέσεις, με ευρύτερες γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, ανοίγει η άρση των δυτικών κυρώσεων κατά του Ιράν. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμόδιος για να ελέγχει τη δραστηριότητα του Ιράν στον πυρηνικό τομέα, άναψε το πράσινο φως για την εφαρμογή της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη τήρησε τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν εξέφρασε την ελπίδα ότι «η επιτυχία της συμφωνίας αυτής να συντελέσει σε μια καλύτερη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και πέρα από αυτήν".

Η έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας οδήγησε, όπως προβλεπόταν, στην άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε τέσσερις σειρές κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μεταξύ 2006 και 2010, οι οποίες αναμένεται να αρθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της συμφωνίας. Ορισμένες θα διατηρηθούν, σύμφωνα με απόφαση που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Αύξηση των εξαγωγών αργού κατά 500.000 βαρέλια

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αγορά ενέργειας, η αύξηση της προσφοράς ιρανικού αργού τους επόμενους μήνες αναμένεται να πιέσει περαιτέρω τις τιμές, που έχουν υποχωρήσει πλέον σε χαμηλό 12ετίας κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Μετά την άρση των κυρώσεων, το Ιράν προγραμματίζει να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα και σταδιακά να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά επιπλέον 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, όπως επιβεβαίωσε την Κυριακή σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου της χώρας, αρμόδιος για το εμπόριο και τις διεθνείς σχέσεις, Amir Hossein Zamaninia.

Η χώρα με τα τέταρτα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο ήταν κάποτε η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ. Τώρα, έχει υποχωρήσει στην πέμπτη θέση.

Τον Δεκέμβριο, η παραγωγή ανήλθε σε 2,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Το 2014, οι εξαγωγές είχαν διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα, από 2,6 εκατομμύρια το 2011, ένα χρόνιο πριν την κλιμάκωση των δυτικών κυρώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει τον περασμένο Ιούνιο η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ).

Η Τεχεράνη φαίνεται ότι βάζει στο στόχαστρο την ινδική και την ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου. «Οι πρώην πελάτες του Ιράν είναι αυτοί που είναι πιθανότερο να επιστρέψουν ως αγοραστές... Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα ήταν οι κορυφαίοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου το 2011», εξηγεί στο Reuters o Πίτερ Σαντ, αναλυτής της BIMCO. 

«Η ζήτηση αργού πετρελαίου από την Ινδία αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες. Όπως και οι ανταγωνιστές μας, θεωρούμε την ινδική αγορά έναν από τους βασικούς μας στόχους για πωλήσεις στην Ασία», δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος που εμπλέκεται στενά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Ινδίας. 

Η Τεχεράνη ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ινδία κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα.