Γαλλία: Στο Μισό Μειώθηκαν οι Επενδύσεις ΑΠΕ Μέσα σε Ένα Χρόνο - Απομακρύνεται η Εκπλήρωση των Στόχων του 2020

Γαλλία: Στο Μισό Μειώθηκαν οι Επενδύσεις ΑΠΕ Μέσα σε Ένα Χρόνο - Απομακρύνεται η Εκπλήρωση των Στόχων του 2020
energia.gr
Δευ, 18 Ιανουαρίου 2016 - 18:30
Στο μισό μειώθηκαν οι γαλλικές επενδύσεις ΑΠΕ το 2015, καθιστώντας ακόμη πιο ανέφικτους τους κλιματικούς στόχους της χώρας εν όψει του 2020, όπως μεταδίδει η γαλλική έκδοση της EurActi

Στο μισό μειώθηκαν οι γαλλικές επενδύσεις ΑΠΕ το 2015, καθιστώντας ακόμη πιο ανέφικτους τους κλιματικούς στόχους της χώρας εν όψει του 2020, όπως μεταδίδει η γαλλική έκδοση της EurActiv.

Γενικότερα, εξάλλου, η Γαλλία δεν είχε να επιδείξει μεγάλες επιδόσεις στον τομέα των ΑΠΕ. Το μεγάλο μερίδιο που κατέχει στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας η πυρηνική ενέργεια, η οποία χαρακτηρίζεται από απουσία εκπομπών άνθρακα και είναι εύκολα διαθέσιμη, αποθαρρύνει κάθε άλλη μεγάλη επένδυση στον τομέα του ηλεκτρισμού στη Γαλλία.

Μολονότι την περίοδο 2005 - 2014, οι γαλλικές ΑΠΕ σημείωσαν μεγάλη ανάπτυξη, οι επενδύσεις στον τομέα σημείωσαν μεγάλη κάμψη, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που είχε εκφράσει τον περασμένο Ιούνιο η Κομισιόν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance, το επίπεδο επενδύσεων στις ΑΠΕ στη Γαλλία έπεσε κατά 53% το 2015 σε σχέση με το 2014.

Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο, τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως υπήρξε μια μικρή άνοδος της τάξης του 4% στις επενδύσεις ΑΠΕ, οι οποίες έφτασαν στα επίπεδα – ρεκόρ των 329 δις δολ., ειδικά στη Γαλλία, έπεσαν από τα 6,2 δις δολ. πρόπερσι στα 2,9 δις δολ. πέρυσι.

Βασική αιτία είναι η ραγδαία μείωση του αριθμού μεγάλων πρότζεκτ ΑΠΕ, καθώς οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν από 3,6 δις δολ. το 2014 στα 0,9 δις δολ. το 2015.

Αυτή η υστέρηση θέτει εν αμφιβόλω την εκπλήρωση του στόχου για 23% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2020. Ήδη το 2014 η σχετική νομοθεσία προέβλεπε ότι το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι 16%. Εντούτοις, τα ξύλα και η υδροηλεκτρική ενέργεια, οι βασικές ΑΠΕ στη Γαλλία, αντιστοιχούν μόλις στο 5,9% και στο 3,6% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης αντίστοιχα. Εξάλλου, το 2014 τα αιολικά παρήγαγαν μόλις το 1% της ενέργειας της χώρας, ενώ συνολικά τα ηλιακά θερμικά, τα φωτοβολταϊκά, η γεωθερμία, η βιομάζα και το βιοαέριο παρήγαγαν μόλις άλλο 1% καταναλωθείσας ενέργειας.

Στον αντίποδα, άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Σουηδία και η Λιθουανία, έχουν υπερβεί ήδη τους στόχους του 2020.