Oil Majors: Η Shell Ανοίγει τον «Χορό» της Ανακοίνωσης των Οικονομικών Αποτελεσμάτων Δ΄Τριμήνου

Oil Majors: Η Shell Ανοίγει τον «Χορό» της Ανακοίνωσης των Οικονομικών Αποτελεσμάτων Δ΄Τριμήνου
energia.gr
Τρι, 19 Ιανουαρίου 2016 - 08:01
Η Royal Dutch Shell θα είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου που θα ανακοινώσει την Τετάρτη τα οικονομικά αποτελέσματα για το δ΄τρίμηνο του 2015, την ίδια ώρα που η εξαγορά της BG Group εισέρχεται στην τελική φάση

Η Royal Dutch Shell θα είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου που θα ανακοινώσει την Τετάρτη τα οικονομικά αποτελέσματα για το δ΄τρίμηνο του 2015, την ίδια ώρα που η εξαγορά της BG Group εισέρχεται στην τελική φάση.

Οι επενδυτές πρόκειται να εξετάσουν εξονυχιστικά αυτά τα προκαταρκτικά νούμερα, προκειμένου να εντοπίσουν ενδείξεις πως η εταιρία πετρελαίου κάνει αρκετά ώστε να δικαιολογήσει την αγορά της BG, σε μία περίοδο όπου το αργό έχει υποχωρήσει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 39% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πτώση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Στο μεταξύ, η Shell έχει προχωρήσει στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας και στη μείωση δαπανών, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος, Ben Van Beurden, προετοιμάζει την εταιρία του για μια παρατεταμένη πτώση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα η BG να προσθέσει σε παραγωγή και ροή μετρητών.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου τους 18 τελευταίους μήνες, η μεγαλύτερη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά, έχει καθυστερήσει επενδύσεις ύψους 380 δισ. δολαρίων σε όλη τη βιομηχανία, έχει πιέσει πάρα πολύ τα κέρδη και έχει εξαλείψει πάνω από 2,7 τρισ. δολάρια αγοραίας αξίας των εταιριών.

«Οι εταιρίες πετρελαίου κόβουν πολύ τις δαπάνες, στην προσπάθεια να αντιδράσουν στις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου», δήλωσε στο Bloomberg ο Jason Gammel, αναλυτής στην Jefferies International με έδρα το Λονδίνο. «Αλλά η βουτιά έχει σταθεί τόσο απότομη που δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν», ανέφερε.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters, η Shell ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να αποσυρθεί από ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του μεγάλου πεδίου όξινου αερίου Bab,  στο Άμπου Ντάμπι.

Η Shell τόνισε πως «έπειτα από προσεκτική και εξονυχιστική αξιολόγηση των τεχνικών προκλήσεων και του κόστους», θα σταματήσει την περαιτέρω κοινή προσπάθεια στο πρότζεκτ, στο οποίο συμμετέχει και η Abu Dhabi National Oil.

Από τους άλλους oil majors, η Chevron ανακοινώνει αποτελέσματα δ΄τριμήνου στις 29 Ιανουαρίου, ακολουθούν η Exxon και η BP στις 2 Φεβρουαρίου, η Statoil στις 4 τους ίδιου μήνα, η Total στις 11 και η Eni στα τέλη Φεβρουαρίου.