Σταθεροποίηση για τις Τιμές του Πετρελαίου Μετά τη Βουτιά σε Χαμηλό 12ετίας

Σταθεροποίηση για τις Τιμές του Πετρελαίου Μετά τη Βουτιά σε Χαμηλό 12ετίας
energia.gr
Τρι, 19 Ιανουαρίου 2016 - 09:02
Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην αγορά πετρελαίου, χάρη στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για την ισχυρή ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, ωστόσο οι τιμές παραμένουν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην αγορά πετρελαίου, χάρη στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για την ισχυρή ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, ωστόσο οι τιμές παραμένουν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα, η ζήτηση πετρελαίου το 2015 αυξήθηκε κατά 2,5% στο επίπεδο - ρεκόρ των 10,32 εκατ. βαρελιών/ημέρα, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. 

Η τιμή του Μπρεντ, στα συμβόλαια Φεβρουαρίου, ενισχύεται κατά 39 σεντς στα 28,94 δολάρια. Το αμερικανικό αργό υποχωρεί οριακά κατά 11 σεντς στα 29,31 δολάρια. Η άνοδος των τιμών ενδέχεται να οφείλεται και στην κάλυψη των short θέσεων από τους traders (short covering rally).

Σημειώνεται ότι το premium του WTI έναντι του Μπρεντ ανήλθε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, καθώς το ιρανικό αργό θα κατευθυνθεί κυρίως στην Ευρώπη, όπου το συμβόλαιο αναφοράς είναι το Μπρεντ, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά ρυθμιστικά εμπόδια για τις εξαγωγές ιρανικού αργού στις ΗΠΑ.

Χθες, οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν εκ νέου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, καθώς η άρση των δυτικών κυρώσεων κατά του Ιράν θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των ιρανικών εξαγωγών τους επόμενους μήνες σε μία αγορά που ήδη η υπερπροσφορά εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα. 

Οι προβλέψεις για το ύψος της αύξησης ποικίλλουν. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ιρανική παραγωγή αργού θα αυξηθεί φέτος κατά 285.000 βαρέλια/ημέρα, ενώ η BMI Research τοποθετεί τον πήχυ πιο ψηλά, στα 400.000 βαρέλια/ημέρα.