Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Andriy Kobolev, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και αερίου της Ουκρανίας Naftogaz, συναντήθηκε με αξιωματούχους της ΕΕ και μίλησε στον Τύπο, εστιάζοντας κυρίως στον Nord Stream που υποστηρίζεται από την Gazprom, με σκοπό να παρακάμψει την Ουκρανία

Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Andriy Kobolev, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και αερίου της Ουκρανίας Naftogaz, συναντήθηκε με αξιωματούχους της ΕΕ και μίλησε στον Τύπο, εστιάζοντας κυρίως στον Nord Stream που υποστηρίζεται από την Gazprom, με σκοπό να παρακάμψει την Ουκρανία.

Ο Kobolev συναντήθηκε με τις ομάδες του Αντιπροέδρου της Ένωσης για την Ενέργεια Maroš Šefčovič, και του Επιτρόπου Ενέργειας Miguel Arias Cañete, τη Δευτέρα (18 Ιανουαρίου).

Δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του έχει καταθέσει καταγγελία κατά του Nord Stream 2 στη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας, το όργανο της ΕΕ αρμόδιο για τις σχέσεις με τους γείτονες της Ένωσης, πριν από το κλείσιμο του 2015.

Ο Nord Stream 2 προϋποθέτει την ανάθεση και την κατασκευή ενός σύνολο αγωγών φυσικού αερίου κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα για τη μεταφορά επιπλέον 55 δισεκατομμύρια κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως (bcm / y) από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Το έργο ανήκει κατά 50% στην Gazprom της Ρωσίας, και από 10% στις BASF, E.ON, Engie, OMV και Shell.

Η Naftogaz θεωρεί ότι το έργο είναι κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ στο πλαίσιο της τρίτης δέσμης μέτρων για την ενέργεια, και επιπλέον δεν σέβεται την απαίτηση της Επιτροπής να εξασφαλίσει την αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ.

Επιπλέον, η Naftogaz πιστεύει ότι παρακάμπτοντας την Ουκρανία δεν έχει καμία οικονομική λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές τιμές για τις υπηρεσίες μεταφοράς και το «υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας και ασφάλειας του ουκρανικού συστήματος φυσικού αερίου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας μιας απάντησης σε επτά υπουργούς από χώρες της ΕΕ, οι οποίοι κατέθεσαν μια παρόμοια καταγγελία.

Ο Kobolev είπε ότι δεν θα αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών του με την Επιτροπή, λόγω του εμπιστευτικού τους χαρακτήρα, αλλά πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι οι θέσεις έναντι του αγωγού Nord Stream έχουν αλλάξει δραματικά τους τελευταίους δύο μήνες, υπέρ της θέσης μας».

Υποστήριξε ότι το σχέδιο δεν είναι καθόλου οικονομικά βιώσιμο, και ότι ο κύριος στόχος του είναι να αποδυναμώσει οικονομικά την Ουκρανία.

«Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, αν δει κανείς το κόστος, και αν δείτε το τελικό αποτέλεσμα και τις ικανότητες, κάθε πρόσωπο που καταλαβαίνει αριθμούς θα γνωρίζει ότι το έργο αυτό είναι πολύ μακριά από το να είναι οικονομικά εφικτό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Naftogaz.

«Όταν βλέπεις κάτι που δεν είναι εφικτό, αλλά κάποιος επιμένει έντονα ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί, θα αρχίσει να πιστεύει ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι».

Επανέλαβε ότι «όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να το κατανοούν αυτό».

«Για την Gazprom είναι θέμα να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία ξέρει ότι δεν μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά, έτσι γι ‘αυτούς ο καλύτερος τρόπος είναι να καταστρέψουν την οικονομία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Kobolev.

Η Ουκρανία, όπως πιστεύεται, κινδυνεύει να απολέσει έως και 2 δις €, εάν χάσει τους φόρους διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της επικράτειάς της.

Ερωτηθείς από την EurActiv γιατί τόσο «σεβαστές» ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν εμπλακεί στο ένα έργο που περιγράφει ως οικονομικά μη βιώσιμο, ο Kobolev είπε ότι η Gazprom είναι «γνωστή» στο να πείθει τους εταίρους της.

«Η μετοχική σύνθεση είναι ένα πράγμα, και η διάρθρωση του κεφαλαίου κάτι διαφορετικό», εξήγησε, λέγοντας ότι οι μέτοχοι θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη «ακόμη και για ένα δολάριο».

Σύμφωνα με τον Kobolev η Ουκρανία πιστεύει ότι η Gazprom λέει στους δυτικούς εταίρους της: «Παιδιά, θα κατασκευάσουμε τα πάντα με δικά μας έξοδα, απλά θα μας επιτρέψετε να δημιουργήσουμε αυτήν την πρόσθετη διαδρομή. Εμείς θα αναλάβουμε όλα τα έξοδα».

Εξήγησε, επίσης, ότι η Gazprom είναι διατεθειμένη να δώσει μετοχές σε περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες, ακόμη και μέχρι 75%, για να δει το έργο «ευρωπαϊκό», αν και δεν θα είναι, γιατί στο τέλος της ημέρας, υπάρχει μόνο ρωσικό φυσικό αέριο στο τέλος του αγωγού.

Ισχυρίστηκε ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα γίνουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε τυχόν διακοπές του αερίου που μεταφέρεται μέσω του αγωγού Nord Stream, και ότι η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει νέες υποδομές αερίου σε αυτό το τμήμα της ηπείρου.