Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 έχουν υποχωρήσει οι τιμές του πετρελαίου, χωρίς να φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα προοπτική σημαντικής ανάκαμψης των τιμών, καθώς η υπερπροσφορά αργού αυξάνεται, σε μία περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 έχουν υποχωρήσει οι τιμές του πετρελαίου, χωρίς να φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα προοπτική σημαντικής ανάκαμψης των τιμών, καθώς η υπερπροσφορά αργού αυξάνεται, σε μία περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου προκαλεί αναταράξεις στις αγορές, καθώς αποτελεί σαφής ένδειξη για την -πτωτική- πορεία της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης.

Χθες, το συμβόλαιο αργού τύπου WTI, παράδοσης Φεβρουαρίου, υποχώρησε κατά 1,91 δολάρια ή 6,7% στα 26,55 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαΐου του 2003. Το -πιο ενεργό= συμβόλαιο Μαρτίου σημείωσε πτώση 1,22 δολαρίων ή 4,1% στα 28,35 δολάρια.

Το Μπρεντ, στο συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου σημείωσε πτώση 88 σεν ή 3,1% στα 27,88 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Νοεμβρίου 2003.

Σήμερα, Πέμπτη, οι τιμές κινούνται ελαφρά ανοδικά, με το WTi να ενισχύεται στα 28,66 δολάρια και το Μπρεντ στα 28,25 δολάρια/βαρέλι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, το γεγονός ότι η τιμή του αργού άγγιξε  τα χαμηλότερα επίπεδα δωδεκαετίας, λόγω επίμονης υπερπροσφοράς, υπέρογκων αποθεμάτων και μιας σωρείας αρνητικών οικονομικών ειδήσεων. Η νέα πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης το 2016 είναι μετριοπαθέστερη και ανέρχεται πλέον στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου σημείωσε αύξηση κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015, σε συνέχεια της μεγάλης αύξησης κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο, η αύξηση μετριάστηκε, πέφτοντας στα 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω χαμηλότερης παραγωγής στις χώρες εκτός  OPEC, η οποία έπεσε σε επίπεδα κάτω από αυτά του προηγούμενου έτους για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Αναφορικά με την αύξηση στην παραγωγή αργού του  OPEC, η έκθεση του ΙΕΑ επισημαίνει ότι αυτή έπεσε τον Δεκέμβριο στα 90 χιλ. βαρέλια ημερησίως, αγγίζοντας συνολικά τα 32,28 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής της Ινδονησίας, που επανεισήλθε στο καρτέλ.

Επίσης, η έκθεση αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Ιράν, στον απόηχο της άρσης των διεθνών κυρώσεων, ότι πρόκειται άμεσα να αυξήσει την παραγωγή του κατά 500 χιλ. βαρέλια την ημέρα. Η εκτίμηση, ωστόσο, του Οργανισμού είναι ότι η Τεχεράνη μπορεί να διοχετεύσει στις παγκόσμιες αγορές περί τα 300.000 επιπλέον βαρέλια αργού ως το τέλος του τρέχοντος τριμήνου.