Εκτός ελέγχου φαίνεται να οδεύει η σύγκρουση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών υπό το πρίσμα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της διαφαινόμενης κρίσης του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία

Εκτός ελέγχου φαίνεται να οδεύει η σύγκρουση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών υπό το πρίσμα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της διαφαινόμενης κρίσης του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία.

Η Ρώμη μπλοκάρει ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χορήγηση 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι το ποσό που προορίζεται για τη Ρώμη (περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ) θα πρέπει να εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του δημοσίου ελλείμματος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, επιτέθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω των πολιτικών της στον τομέα της ενέργειας, των τραπεζών και της μετανάστευσης.

Η Ιταλία είναι σε συνομιλίες με την Κομισιόν σχετικά με το αν μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία κινήσεων στον προϋπολογισμό του 2016.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι έχει ήδη δοθεί στη Ρώμη μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και ότι η Ρώμη θα πρέπει να μετριάσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει την αρνητική προσέγγιση της Ιταλίας, κρίνοντας ότι η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει τα αιτήματα της Ρώμης για την ευελιξία του προϋπολογισμού, ακόμη και αν αυτά υπερβαίνουν εκείνα των περισσότερων εταίρων.

Επίσης, ο Ρέντσι είναι της άποψης ότι υπάρχουν διπλά πρότυπα στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, με την Επιτροπή να «καίει» το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που είχε σκοπό να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Ιταλία, ενώ οι Βρυξέλλες κάνουν λίγα για να σταματήσει τον Nord Stream 2, που θα αυξήσει το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία.