Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNIG σχεδιάζει να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει την Πολωνία με τη Νορβηγία, ώστε να μπορεί να εισάγει το αέριο που παράγει η θυγατρική της εταιρεία της που δραστηριοποιείται στον κλάδο του upstream στη Βόρεια Θάλασσα

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNIG σχεδιάζει να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει την Πολωνία με τη Νορβηγία, ώστε να μπορεί να εισάγει το αέριο που παράγει η θυγατρική της εταιρεία της που δραστηριοποιείται στον κλάδο του upstream στη Βόρεια Θάλασσα, όπως δήλωσε το στέλεχος της εταιρείας Janusz Kowalski.

«Το καθήκον για την PGNiG είναι να κατασκευάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέεται με τη Νορβηγία ώστε μέχρι το 2020 να μπορεί να εισάγει τα δισ. κυβικά μέτρα αερίου που θα εξορύξει η μονάδα της (σ.σ. η θυγατρική της) από τη Βόρεια Θάλασσα», είπε, μιλώντας σε εκδήλωση, σύμφωνα με το Warsaw Voice. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της PGNiG, Piotr Wozniak, είχε δηλώσει στα τέλη Δεκεμβρίου ότι η εταιρεία θα πρέπει «να εξετάσει τη σύνδεση με τη Νορβηγία μέσω αγωγού φυσικού αερίου», ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απευθείας προμήθειας αερίου, κάτι που θα διασφαλίσει την -ενεργειακή- ανεξαρτησία και θα περιορίσει το ρίσκο τυχόν αναταραχής στην ομαλή προμήθεια της αγοράς.

Σημειώνεται ότι η ετήσια κατανάλωση ΦΑ στην Πολωνία ανέρχεται σε 15 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. περίπου, εκ των οποίων τα 10 εισάγονται από τη Ρωσία.