«Η Γεωγραφική Θέση Ευνοεί την Τουρκία Ώστε να Γίνει Κόμβος Φυσικού Αερίου», Λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας

«Η Γεωγραφική Θέση Ευνοεί την Τουρκία Ώστε να Γίνει Κόμβος Φυσικού Αερίου», Λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας
energia.gr
Δευ, 1 Φεβρουαρίου 2016 - 07:59
Η Τουρκία είναι σε πολύ καλή θέση ώστε να αποτελέσει κόμβο φυσικού αερίου στην περιοχή, γιατί μπορεί να προσφέρει καλές εναλλακτικές προς τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω LNG και αγωγών. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολία ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε

Η Τουρκία είναι σε πολύ καλή θέση ώστε να αποτελέσει κόμβο φυσικού αερίου στην περιοχή, γιατί μπορεί να προσφέρει καλές εναλλακτικές προς τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω LNG και αγωγών. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολία ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Ο κ. Κανιέτε, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για τον Υψηλού Επιπέδου Ενεργειακό Διάλογο Τουρκίας - ΕΕ, δήλωσε στο Ανατολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει αναλόγου επιπέδου συνομιλίες για θέματα ενέργειας μόνο με άλλες τρεις χώρες: τη Νορβηγία, την Αλγερία και τις ΗΠΑ.

"Η Τουρκία αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για την ΕΕ, είναι χώρα-κλειδί. Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα με την έλλειψη αποθηκευτικής δυναμικότητας στην Τουρκία, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μελλοντικό άνοιγμα του Ενεργειακού Χάρτη [της ΕΕ]", διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

"Η Κομισιόν ξεκάθαρα πιστεύει ότι όταν επιλυθούν τα πολιτικά προβλήματα, η Τουρκία θα είναι έτοιμη να ανοίξει τον Ενεργειακό Χάρτη και η Κομισιόν θα διευκολύνει τον διάλογο", τόνισε ο κ. Κανιέτε, αναφερόμενος στο βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και αυτό της ενέργειας, λόγω της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Ο κ. Κανιέτε υπογράμμισε, εξάλλου, τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας στην περιοχή, δηλώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στις οδούς διέλευσης του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και πιθανόν και από το Τουρκμενιστάν, ενώ, παράλληλα, θα συνεχίσει το ρόλο της σε σχέση με τις παραδοσιακές οδεύσεις του ρωσικού αερίου.

"Η πρόσβαση στο αέριο της Μεσογείου θα αποτελέσει παράγοντα που θα αλλάξει τους 'όρους του παιχνιδιού', καθώς η Τουρκία διαθέτει μία πολύ καλή θέση ώστε να μετατραπεί σε κόμβο αερίου στην περιοχή. Η Τουρκία αποτελεί πολύ καλή εναλλακτική για τις προμήθειες φυσικού αερίου τόσο μέσω LNG όσο και μέσω αγωγών. Βρίσκεται στο κέντρο όλων των οδών πρόσβασης και η ΕΕ υποστηρίζει αυτούς τους πολλαπλούς κόμβους, επειδή θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό", όπως τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Παράλληλα, ο κ. Κανιέτε χαρακτήρισε ως "πολλά υποσχόμενες" τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου:

"Όλα αυτά θα προκαλέσουν μεγάλη αλλαγή στον τομέα στο εγγύς μέλλον. Τώρα πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο πώς θα διαχειριστούμε όλες αυτές τις ενέργειες. Αλλά, στο τέλος, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ότι θα υπάρξει μία νέα πηγή προμηθειών. Πρέπει να εργαστούμε για τις υποδομές που χρειάζονται για να καταστήσουμε εμπορεύσιμη την μεταφορά του αερίου".

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, αν και η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει κόμβο αερίου, αυτό θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από πολιτική βούληση. Το έργο, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, θα πρέπει να παρέχει επαρκείς ποσότητες, ώστε να είναι οικονομικά υλοποιήσιμο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι Τουρκία και ΕΕ μπορούν να συνεργαστούν σε όλους τους τομείς της ενέργειας σε εναρμόνιση προς τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου COP21 του ΟΗΕ στο Παρίσι.

"Πρέπει να συνεργαστούμε για την περαιτέρω ανάπτυξη και ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου. Στο μέλλον οραματιζόμαστε τη σύνδεση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου με τις πηγές του Ιράν", πρόσθεσε ο κ. Κανιέτε, ενώ επιβεβαίωσε ότι σύντομα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στο Ιράν.

"Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι συντονίζει την επίσκεψη και πρέπει να εμπλακούμε σε έναν σημαντικό διάλογο με το Ιράν σε όλους τους τομείς αλλά και στην ενέργεια. Η χώρα θα βιώσει πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη", κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.