Αποφάσεις για Ιδιωτικοποιήσεις Ενεργειακών Εταιρειών σε Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν

Αποφάσεις για Ιδιωτικοποιήσεις Ενεργειακών Εταιρειών σε Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν
energia.gr
Δευ, 1 Φεβρουαρίου 2016 - 11:13
«Άνεμος ιδιωτικοποίησης» ακόμη και στον παραδοσιακά κρατικό ενεργειακό κλάδο πνέει και στις δύο ακτές της Κασπίας για το 2016. Αιτία οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η ανάγκη των κρατών για έσοδα, με παράλληλη μείωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα

«Άνεμος ιδιωτικοποίησης» ακόμη και στον παραδοσιακά κρατικό ενεργειακό κλάδο πνέει και στις δύο ακτές της Κασπίας για το 2016. Αιτία οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η ανάγκη των κρατών για έσοδα, με παράλληλη μείωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ειδικότερα, στο μεν Καζακστάν, το ήδη εγκριθέν από την κυβέρνηση (Ιανουάριος 2016) πρόγραμμα για ιδιωτικοποίηση ή, έστω, μετοχοποίηση 65 κρατικών εταιρειών περιλαμβάνει ακόμη και τον ενεργειακό κολοσσό KazMunaiGas.

Στο Αζερμπαϊτζάν, από την άλλη, η σχετική λίστα βρίσκεται ακόμη υπό εκπόνηση, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας κ. Αλίγιεφ στο φόρουμ του Νταβός, τον Ιανουάριο 2016.

Μολονότι, ωστόσο, ήδη κατεγράφη ως λίαν πιθανή για συμπερίληψη στη λίστα η Azerenerji (που δεν πάει και τόσο καλά και απέλυσε πρόσφατα 250 υπαλλήλους), και πάλι ο ίδιος ο Πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της SOCAR. Όπως εξήγησε, ειδικά ο πετρελαϊκός κλάδος είναι στρατηγικής σημασίας, εξ ου και θα παραμείνει υπό στενό κρατικό έλεγχο.