«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα τιμά πλέον άνευ όρων την αμοιβαία αμυντική δέσμευση του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υποψήφιος συντηρητικός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF την Παρασκευή. Η Ευρώπη πρέπει «τώρα να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μπορέσει τουλάχιστον να υπερασπιστεί μόνη της την ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε, καθώς η προσέγγιση του Τραμπ στη Ρωσία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τους διατλαντικούς δεσμούς ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να πάψουν να δεσμεύονται πλέον να προστατεύουν άλλα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης - μια υποχρέωση βάσει του άρθρου 5 της συνθήκης του Οργανισμού.
Ο Μερτς δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γερμανία θα πρέπει, μετά από αυτές τις εξελίξεις, να συζητήσει με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την επέκταση της αποτρεπτικής τους ομπρέλας στη χώρα του. «Το ότι πρέπει να μιλήσουμε με τους Βρετανούς και τους Γάλλους εάν η πυρηνική τους προστασία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε εμάς είναι ένα ζήτημα που η γαλλική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα θέσει στη γερμανική κυβέρνηση», είπε ο Μερτς, προσθέτοντας ότι τέτοιες προσφορές «έμεναν πάντα αναπάντητες». «Πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό», πρόσθεσε ο Μερτς όταν ρωτήθηκε εάν θα άλλαζε την πολιτική της Γερμανίας σε περίπτωση που εκλεγεί καγκελάριος, καθώς το κόμμα του αναμένεται να κερδίσει στις εθνικές εκλογές αυτής της Κυριακής.
Μια πιθανή απομάκρυνση από τις ΗΠΑ και μία αντίστοιχη προσέγγιση προς τους δυτικοευρωπαίους συμμάχους θα ήταν ιστορική για τη Γερμανία και ιδιαίτερα για το CDU του Μερτς, το οποίο εδώ και δεκαετίες παραμένει σταθερά προσηλωμένο στο διατλαντικό δόγμα ασφάλειας.
Η επέκταση του γαλλικού και βρετανικού πυρηνικού αποτρεπτικού μηχανισμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει συζητηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά έχει αποκτήσει μεγαλύτερη επιτακτική ανάγκη με τη σταδιακή απόσυρση των ΗΠΑ από την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης.
Πιο πρόσφατα, στις αρχές του 2024, ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει τη δημιουργία ενός νέου «στρατηγικού διαλόγου» για τη γαλλική πυρηνική στρατηγική με βασικούς ευρωπαίους εταίρους και πρόσφερε κοινές ασκήσεις αποτροπής.
Ο Μακρόν επανέλαβε αυτήν την πρόταση σε μια ζωντανή συνομιλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το απόγευμα της Πέμπτης. Τα «θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους», βάσει των οποίων ο Γάλλος Πρόεδρος αποφασίζει να ξεκινήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων, «είχαν πάντα μια ευρωπαϊκή διάσταση», τόνισε ο Μακρόν. «Στους επόμενους μήνες και χρόνια, θα συζητήσουμε για αυτό το δόγμα με αρκετούς εταίρους και θα αποφασίσουμε εάν και πώς θα πρέπει να αυξήσουμε αυτήν την [αποτρεπτική] αλληλεγγύη», είπε ο Μακρόν.
Ας σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τη Βρετανία, η οποία είναι μέλος της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και της οποίας οι πυρηνικές κεφαλές έχουν σχεδιαστεί στις ΗΠΑ, η γαλλική παραγωγή είναι εγχώρια και απαλλαγμένη από τις κοινές υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ, δίνοντας στο Παρίσι περισσότερο χώρο να ορίσει το δόγμα του όπως θέλει.