ΗΠΑ: Να Μη Χαρακτηριστεί «Επιτιθέμενη» η Ρωσία στην Ανακοίνωση των G7 για την Τρίτη Επέτειο της Εισβολής στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Να Μη Χαρακτηριστεί «Επιτιθέμενη» η Ρωσία στην Ανακοίνωση των G7 για την Τρίτη Επέτειο της Εισβολής στην Ουκρανία
energia.gr
Σαβ, 22 Φεβρουαρίου 2025 - 10:01

(upd. 17:40) Άλλο ένα βήμα απομάκρυνσης από την Ευρώπη έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εν όψει της συνόδου των G7. Ειδικότερα, την Πέμπτη, σύμφωνα με τους «Financial Times», οι ΗΠΑ διεμήνυσαν ότι αντιτίθενται σε διατύπωση που αποκαλεί τη Ρωσία «επιτιθεμένη» στην ανακοίνωση των G7 για την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η συμμετοχή του Ζελένσκι στη διαδικτυακή συνάντηση των G7 τη Δευτέρα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί. Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα κρίσιμα ορυκτά της χώρας του

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», προετοιμάζεται πυρετωδώς η επίσκεψη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, για να συζητηθεί το θέμα της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, από το οποίο μέχρι στιγμής έχει εξαιρεθεί η ευρωπαϊκή ηγεσία, αλλά κυρίως το σχέδιο για την ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ, θα παρουσιάσουν λεπτομερώς  στον Τραμπ την, κυρίως, αγγλο-γαλλική στρατηγική «για μια “δύναμη κατευνασμού”, αποτελούμενη από μέλη ευρωπαϊκών στρατών, που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία μακριά από τα μέτωπα του πολέμου».

Δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι στρατιώτες από χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία ενδέχεται να αναπτυχθούν σε ουκρανικές πόλεις, λιμάνια και πυρηνικά εργοστάσια προκειμένου να διασφαλίσουν την ειρήνη μετά την επίτευξη της όποιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, ενώ κλειδί στο σχέδιο θα αποτελέσει και η προστασία του εναέριου χώρου και των ακτογραμμών της Ουκρανίας.

Αν και αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το μέγεθος της πιθανής ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία, οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα αριθμεί λιγότερα από 30.000 μέλη.

Δύναμη κατευνασμού

Οι στρατιώτες δεν θα αναπτυχθούν κοντά στις γραμμές του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία και δεν θα λειτουργούν ως «ειρηνευτικό σώμα», αλλά ως «δύναμη κατευνασμού» για τον πληθυσμό, ενθαρρύνοντας έτσι με την παρουσία τους εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω του πολέμου με τη Ρωσία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.


πηγή: εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Στις προσπάθειες επιτήρησης της ειρήνης θα μπορούσαν να συνδράμουν δορυφόροι, κατασκοπευτικά αεροσκάφη και drones, σύμφωνα με το SkyNews.

Σύμφωνα με τις ιδέες που επεξεργάζονται ευρωπαίοι σύμμαχοι, θα μπορούσε να υπάρξει επίσης κάποια αποστολή αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Ουκρανίας με τη χρήση αεροσκαφών που θα απογειώνονται εκτός της χώρας με στόχο να επαναληφθούν οι πτήσεις επιβατικών αεροπλάνων, που έχουν σταματήσει από την έναρξη του πολέμου.

Ο Ζελένσκι «δεν είναι έτοιμος» να υπογράψει συμφωνία με την Ουάσινγκτον για τα ορυκτά της χώρας του

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν είναι έτοιμος» να υπογράψει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα τους προσφέρει προνομιακή πρόσβαση στα ορυκτά της χώρας, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο θέμα.

«Ο πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να δεχτεί το έργο στην τρέχουσα μορφή του. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε αλλαγές και με εποικοδομητικό τρόπο», εξήγησε η πηγή.

Χθες, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς δήλωσε ότι ο Ζελένσκι θα συμφωνήσει «πολύ σύντομα» να υπογράψει μια συμφωνία για την εξόρυξη ορυκτών της χώρας του.

Ο Ζελένσκι απέρριψε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διαθέσει η Ουκρανία ορυκτό πλούτο αξίας 500 δισεκ. δολαρίων για να αποπληρώσει την Ουάσινγκτον για τη βοήθειά της, λέγοντας ότι το ποσό που έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα δεν πλησιάζει καν αυτό το νούμερο. Διαφωνεί επίσης επειδή στη συμφωνία δεν παρέχονται συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Μακρόν θα πει στον Τραμπ ότι οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να κάνουν ο ένας τον άλλον να υποφέρει με δασμούς»

«Οι σύμμαχοι δεν πρέπει να κάνουν ο ένας τον άλλον να υποφέρει με δασμούς», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, πρώτη ημέρα της Αγροτικής Έκθεσης του Παρισιού, την ώρα που Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς σε πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα.

«Θα μιλήσω μαζί του γι' αυτό γιατί πρέπει να κατευναστεί όλο αυτό», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα.

«Ο (γαλλικός) γεωργικός και αγροδιατροφικός τομέας είναι ένας σημαντικός εξαγωγικός τομέας, επομένως πρέπει να τον υπερασπιστούμε για να τον κάνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστικό», πρόσθεσε.

Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την εφαρμογή αμοιβαίων δασμών, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόζουν το ίδιο επίπεδο τελωνειακών δασμών σε προϊόντα από μια χώρα με το επίπεδο που εφαρμόζεται σε αυτή τη χώρα για αμερικανικά προϊόντα.

Ανακοίνωσε επίσης την επιστροφή των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. Και ενώ έχει ήδη στοχοποιήσει τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, έχει διαβεβαιώσει τακτικά ότι απειλήθηκαν και ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γαλλία, οι αμπελουργοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την επιστροφή των αμερικανικών δασμών στο κονιάκ και το κρασί, τα οποία εξάγουν μαζικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά επειδή το κονιάκ είναι ήδη θύμα μιας εμπορικής διαμάχης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, της μεγαλύτερης αγοράς της από άποψη αξίας.

«Είμαι αποφασισμένος σε όλα τα θέματα για να έχουμε μια ανταλλαγή» με τον Ντόναλντ Τραμπ, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Θα μοιραστούμε τις συμφωνίες μας, τις διαφωνίες μας και ελπίζω ιδιαίτερα ότι θα βρούμε λύσεις για το θέμα της Ουκρανίας».

«Θα προσπαθήσω να τον πείσω να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και, αν όχι, θα κάνουμε βήματα», πρόσθεσε λίγο αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «ιστορικός σύμμαχος» και τόνισε ότι «πρέπει όλοι να δράσουμε για να περιορίσουμε» τη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον πρότεινε σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ζητά «ταχύ τερματισμό της σύγκρουσης και καλεί για διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», μια ασαφής διατύπωση που απέχει πολύ από προηγούμενα κείμενα που υποστηρίζουν σαφώς το Κίεβο και η οποία δεν αναφέρει τον σεβασμό προς την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε και νέα επίθεση προς τον Ουκρανό ομόλογό του χθες Παρασκευή. Αν και θεωρούσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν «θα έπρεπε να μιλήσουν μεταξύ τους» για να «δώσουν τέλος στη σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων», έκρινε ότι η παρουσία του Ουκρανού προέδρου «δεν είναι σημαντική» στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Στο στόχαστρο έβαλε επίσης τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, που σύμφωνα με τον ίδιο «δεν έκαναν τίποτα» για να βάλουν τέλος στον πόλεμο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr