Μειωμένη ήταν η εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών στη Γερμανία το 2015, με μόλις 1,5 GW να προστίθενται στο δυναμικό της χώρας στο σύνολο του έτους. Μάλιστα, τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους, η Υπηρεσία Ομοσπονδιακού Δικτύου κατέγραψε κάτι λιγότερο από 145 MW νέας φωτοβολταϊκής ισχύος

Μειωμένη ήταν η εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών στη Γερμανία το 2015, με μόλις 1,5 GW να προστίθενται στο δυναμικό της χώρας στο σύνολο του έτους. Μάλιστα, τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους, η Υπηρεσία Ομοσπονδιακού Δικτύου κατέγραψε κάτι λιγότερο από 145 MW νέας φωτοβολταϊκής ισχύος. 

Ταυτόχρονα, καθ' όλη τη διάρκεια του 2015 διενεργήθηκαν τέσσερις διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά εδάφους.

Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο καταχωρήθηκαν από την ανωτέρω υπηρεσία 3.371 νέες εγκαταστάσεις μικρών και μεσαίων φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 117,21 MW. Μαζί με τα δημοπρατηθέντα 27,4 MW των φ/β εδάφους, η συνολική νέα εγκατεστημένη ισχύς ανήλθε τον εν λόγω μήνα στα 144,6 MW.

H Υπηρεσία Ομοσπονδιακού Δικτύου αναφέρει ότι συνολικά 1,456 GW νέας φωτοβολταϊκής ισχύος κατεγράφη στη Γερμανία το 2015. Ο αρχικός υπολογισμός έκανε λόγο για 1,475 GW, ωστόσο αναδρομικά το εν λόγω μέγεθος διορθώθηκε.

Πάντως, σύμφωνα με υπολογισμούς της γερμανικής έκδοσης του pv magazine, από τα νέα αυτά συστήματα συνδέθηκαν με το δίκτυο και λειτούργησαν μόνο τα 1,370 GW.

Μάλιστα, τον Δεκέμβριο η εν λόγω αρμόδια υπηρεσία υπολόγισε ότι από τα 144.6 νέα MW φωτοβολταϊκών λειτούργησαν μόνο τα 108,7.

Την ίδια στιγμή, τον Αύγουστο, τα συστήματα που βρίσκονταν σε λειτουργία φαίνεται ότι υπερέβαιναν σημαντικά την φωτοβολταϊκή ισχύ που είχε καταχωρηθεί. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο ότι οι επιδοτούμενες τιμές για τα φ/β εδάφους έπαυσαν να ισχύουν μετά από αυτό το μήνα. Πλέον, οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από φ/β στη Γερμανία μπορούν να αποζημιωθούν μόνο μέσω διαγωνισμών.

Συνεπώς, το επίσημο νούμερο για τη νέα εγκατεστημένη ισχύ στη χώρα για το 2015 είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει καθώς νέες εγκαταστάσεις ανακοινώθηκαν στο τέλους του έτους. Είναι, ωστόσο, φανερό ότι αυτές παραμένουν για το σύνολο του έτους κάτω από τα 1,5 GW και, άρα υπολείπονται του κυβερνητικού στόχους για 2,4 με 2,6 GW.

Ήδη τον Δεκέμβριο, η Υπηρεσία Ομοσπονδιακού Δικτύου ανακοίνωσε ότι οι επιδοτήσεις δεν πρόκειται να μειωθούν ως τον Μάρτιο του 2016, λόγω του χαμηλού ρυθμού νέας εγκατεστημένης ισχύος. Έτσι, οι ταρίφες θα παραμείνουν στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2015, μετά €0,0853 και €0,231/ kWh ανάλογα με το μέγεθος του κάθε συστήματος. Ομοίως, η ανώτατη τιμή για την υποχρεωτική άμεση τιμολόγηση παραμένει στα €0,0891 με €0,1270/ kWh.

Τέλος, πληροφορίες του pv magazine αναφέρουν ότι η Υπηρεσία απένειμε μόλις τέσσερεις άδειες σε φ/εδάφους στο πλαίσιο των τριών διαγωνισμών του 2015. Δύο από αυτές έχουν ήδη καταχωρηθεί στο επίσημο μητρώο, ενώ οι άλλες δύο θα δημοσιευθούν στην επόμενή έκδοσή του στα τέλη Φεβρουαρίου και, άρα, θα είναι πλήρως λειτουργικά εντός του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, το φωτοβολταϊκό πάρκο της Solarcentury στο Calvö rde, που έχει ήδη λάβει συμβόλαιο από την Sybac Solar βρίσκεται σε λειτουργία από τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ το φωτοβολταϊκό πάρκο του Wertachtal- Augsburg, ισχύος 10 MW, καθώς και αυτό στο Mahlwinkel, ισχύος 9,9 MW, έχουν ήδη καταχωρηθεί στο μητρώο, ενώ άλλο ένα σύστημα 6 MW από το διαγωνισμό του Αυγούστου έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές Ιανουαρίου.