Το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin και η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με πρωτοβουλία του ενοίκου του Κρεμλίνου. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Steffen Seibert, η συνομιλία περιστράφηκε κυρίως γύρω από την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, την οποία η καγκελάριος είχε ήδη συζητήσει την προηγουμένη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko

Το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin και η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με πρωτοβουλία του ενοίκου του Κρεμλίνου. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Steffen Seibert, η συνομιλία περιστράφηκε κυρίως γύρω από την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, την οποία η καγκελάριος είχε ήδη συζητήσει την προηγουμένη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko.

Κατά τον Steffen Seibert, "η καγκελάριος κατέστησε σαφές στον πρόεδρο Putin ότι προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία, να γίνεται σεβαστή η κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλισθεί μονίμως απεριόριστη πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε όλη την περιοχή των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών εξωτερικών συνόρων. Επ' αυτού, η Ρωσία θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της επί των αυτονομιστών. Η καγκελάριος τόνισε επίσης τη σημασία της ταχείας υιοθέτησης ενός νόμου σχετικά με τις τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς”.
Πρόκειται για την εκδοχή των πραγμάτων την οποία αναμετέδωσαν εν συνόψει τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου παρουσιάζει όμως μερικές μικρές, αλλά αποκαλυπτικές διαφορές.

Σύμφωνα με αυτήν, "και οι δύο πλευρές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την εξασφάλιση μιας σταθερής κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης και τόνισαν ότι μοναδική επιλογή είναι η πλήρης συμμόρφωση με τις συμφωνίες που συνήφθησαν στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου 2015. Η συζήτηση έθιξε επίσης θέματα σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση στην Ουκρανία και την οργάνωση των τοπικών εκλογών στο Ντονμπάς σύμφωνα με τη νομοθεσία που ενέκριναν οι αντιπρόσωποι του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Συμφωνήθηκε να συνεχισθούν οι προσπάθειες σε σύνθεση Νορμανδίας [Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία] συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τις επόμενες μέρες”.

Με άλλα λόγια, έναν χρόνο μετά την σύναψη της συμφωνίας για την οποία μεσολάβησαν προσωπικά οι Angela Merkel και Francois Hollande, το Κίεβο δεν έχει τηρήσει τίποτε από όσα προέβλεπε το κείμενο του Μινσκ ως προς τις θεσμικές εγγυήσεις επανένωσης/αποκέντρωσης της χώρας.

To ζήτημα του Nord Stream-2

Κρίσιμη προσθήκη: κατά το Κρεμλίνο Merkel και Putin "αντάλλαξαν επίσης απόψειςεπί σειράς διμερών ζητημάτων”.

Σε αυτά τα διμερούς ενδιαφέροντος ζητήματα υποθέτει κανείς ότι περιλαμβανόταν και το σχέδιο του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία μέσω της Βαλτικής Nord Stream 2.

Κατά τη συνάντηση με τον Poroshenko Angela Merkel επέμεινε ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που έχουν ανανεωθεί μέχρι τον Ιούλιο. Όμως η ενέργεια δεν συμπεριλαμβάνεται στο πεδίο των κυρώσεων: η Γερμανία μπορεί να προβάλλει το αταλάντευτα "ατλαντιστικό” της πρόσωπο προς τα έξω, συνεχίζοντας να προωθεί την γερμανορωσική συνεργασία στα αντικείμενα μείζονος εθνικού της συμφέροντος.

Ήδη στις 29 Ιανουαρίου ο Γερμανός αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel βρέθηκε στη Βαρσοβία επιχειρώντας να λειάνει τις αντιστάσεις της πολωνικής κυβέρνησης του (ρωσοφοβικού και ευρωσκεπτικιστικού) Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης εναντίον ενός project, το οποίο "αποτελεί οικονομικό ζήτημα για την Γερμανία, αλλά πολιτικό ζήτημα για την Πολωνία”. Ο Gabriel ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει την προκαταρκτική συμφωνία που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο με την Gazprom για τον Nord Stream-2 παρά μόνο αν λάβει εγγυήσεις για ομαλή συνέχιση της τροφοδοσίας της Πολωνίας (και της υπόλοιπης Ευρώπης) μέσω του ρωσικού αγωγού Yamal και για συνέχιση της μεταφοράς αερίου μέσω της Ουκρανίας και πέραν του 2019 – που η Μόσχα θέτει ως τελικό χρονικό όριο.

Η πραγματική απειλή όμως προς τα συμφέροντα της Γερμανίας (και της BASF/Wintershall, της Ε.ΟΝ, της Royal Dutch Shell, της OMV και της Engie, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του Nord Stream-2) προέρχεται όχι από τη Βαρσοβία, αλλά από τις Βρυξέλλες, όπου η Κομισιόν να αποκτήσει με κοινοτικό νομοθέτημα την εξουσία επίβλεψης των ενεργειακών συμφωνιών με μη κράτη-μέλη.

Η Μόσχα απαντά σκωπτικά, τονίζοντας, δια στόματος του πρεσβευτή της στην Ε.Ε. Vladimir Chizov ότι οι ανάγκες των "28” για ρωσικό αέριο πρόκειται απλώς να αυξηθούν – όχι γιατί η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί, αλλά γιατί η ευρωπαϊκή παραγωγή αερίου θα μειωθεί. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι μπορεί να αναβιώσει ακόμη και το σχέδιο του αγωγού South Stream – αυτό που ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Boris Borisov πλέον καλοδέχεται, αν πρόκειται για Bulgarian Stream, με 100% βουλγαρική ιδιοκτησία, δηλ. του αγωγού.

Και στο βάθος Seehofer...

Όμως η Merkel έχει και άλλον έναν λόγο να επείγεται για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην ρωσο-γερμανική διπλωματία: κινδυνεύει να υποσκελισθεί από τους κυβερνητικούς της εταίρους. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών Horst Seehofer προγραμματίζει για τις επόμενες ημέρες επίσκεψη στη Μόσχα για να εξετάσεις προτάσεις οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στο κρατίδιό του και τη Γερμανία.

Πρόκειται βεβαίως για τον Γερμανό πολιτικό ο οποίος στο συνέδριο του κόμματός του τον Νοέμβριο τόνισε ότι "πολιτικά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι χωρίς τη Ρωσία δεν είμαστε σε θέση να λύσουμε πολλά προβλήματα”, ενώ τον Ιανουάριο δήλωσε ότι οι κυρώσεις "κάνουν τεράστια ζημιά στην βαυαρική και εθνική οικονομία”.

"Είναι μια προσεκτικά προετοιμασμένη επίσκεψη. Δεν διεξάγουμε παράλληλη διπλωματία” δηλώνει για την εξόρμησή του στη Μόσχα ο Seehofer, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις των Σοσιαλδημοκρατών ότι η "η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από το Βερολίνο και όχι από το Μόναχο”. Αλλά και ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Roderich Kiesewetter εξέφρασε την ελπίδα "να μην πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη ο Seehofer, ο οποίος έχει ταχθεί καθαρά εναντίον της καγκελαρίου και στη συζήτηση περί προσφύγων”...

(www.capital.gr)