Γαλλία: Πιθανό Κλείσιμο του Ενός Τρίτου των Σταθμών της EDF θα Επιφέρει ο Νέος Ενεργειακός Νόμος

Γαλλία: Πιθανό Κλείσιμο του Ενός Τρίτου των Σταθμών της EDF θα Επιφέρει ο Νέος Ενεργειακός Νόμος
energia.gr
Τετ, 10 Φεβρουαρίου 2016 - 11:51
Σε κλείσιμο του ενός τρίτου από τους συνολικά 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF ως το 2025 θα μπορούσε να οδηγήσει ο γαλλικός νόμος για την ενεργειακή μετάβαση. Αυτό αναφέρει η ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη

Σε κλείσιμο του ενός τρίτου από τους συνολικά 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF ως το 2025 θα μπορούσε να οδηγήσει ο γαλλικός νόμος για την ενεργειακή μετάβαση. Αυτό αναφέρει η ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη.

Το σώμα εκτιμά ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στην ενεργειακή παραγωγή της χώρας στο 50% ως το 2025, από πάνω από 75% σήμερα, πιθανόν να οδηγήσει σε κλείσιμο 17 με 20 πυρηνικούς αντιδραστήρες αν η κατανάλωση και οι εξαγωγές ηλεκτρισμού της Γαλλίας παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.

«Μόνο μία πολύ μεγάλη αύξηση στην χρήση ηλεκτρισμού ή στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να περιορίσουν τον αριθμό των σταθμών που θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, αλλά οι ειδικοί δεν αναμένουν να συμβεί κάτι τέτοιο», αναφέρει η έκθεση.

Μία τέτοια εξέλιξη, εξάλλου, θεωρείται ότι θα έχει σημαντική επίπτωση στις θέσεις εργασίας της γαλλικής κρατικής εταιρείας κοινής ωφελείας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγερση από μέρους της απαίτησης για αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο προσθέτει, επίσης, ότι η επίπτωση του νόμου θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα στο πλαίσιο του πολυετούς ενεργειακού σχεδίου το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει η Υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στο τέλος του μήνα.

Σε γραπτή της απάντηση προς το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, η Ρουαγιάλ αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις του σώματος βασίζονταν σε μία πολύ αβέβαιη εκτίμηση σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση της χώρας.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος της αναβάθμισης των γηρασκόντων πυρηνικών σταθμών της EDF υπολογίζεται σε 100 δις ευρώ για την περίοδο 2014-2030.

Η εκτίμηση αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή τις ίδιας της EDF, η οποία υπολογίζει ότι μία τέτοια διαδικασία θα απαιτούσε κονδύλια ύψους 55 δις ευρώ για την περίοδο 2014-2025.

Η EDF έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί να διατηρήσει τους πυρηνικούς της σταθμούς στη σημερινή τους δυναμικότητα, καθώς αναμένει ότι η μείωση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας θα προκύψει από την αύξηση της ζήτησης και όχι από το κλείσιμο αντιδραστήρων.

Προς παρόν, πάντως, η εταιρεία σχεδιάζει το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού στο Fessenheim, κοντά στα γερμανικά σύνορα, το 2018, οπότε και αναμένει να τεθεί σε λειτουργία ο νέος της αντιδραστήρας στο Flamanville, στις ακτές της Νορμανδίας.