Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατέθεσε σήμερα επίσημο αίτημα ένταξης στην ΕΕ, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Μογκερίνι διευκρίνισε ότι οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ θα αναλύσουν τώρα την αίτηση ένταξης, ενώ η κατάθεσή της, ήταν καλή είδηση τόσο για το ευρωπαϊκό μπλοκ, όσο και για τη Βόσνια, την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία που στη δεκαετία του ’90 μέτρησε 100.000 νεκρούς από τον πόλεμο

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατέθεσε σήμερα επίσημο αίτημα ένταξης στην ΕΕ, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι διευκρίνισε ότι οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ θα αναλύσουν τώρα την αίτηση ένταξης, ενώ η κατάθεσή της, ήταν καλή είδηση τόσο για το ευρωπαϊκό μπλοκ, όσο και για τη Βόσνια, την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία που στη δεκαετία του ’90 μέτρησε 100.000 νεκρούς από τον πόλεμο.

«Σε μια περίοδο που τίθενται ερωτηματικά για την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το εσωτερικό της, βλέποντας τους πιο κοντινούς μας γείτονες να επιδεικνύουν τέτοια θέληση και ενέργεια για να ενταχθούν και να δουλέψουν σκληρά, προκειμένου να προσαρμόσουν τις χώρες τους, την κοινωνία, την οικονομία, τους θεσμούς και τα συστήματα τους, στους ευρωπαϊκούς κανόνες, μας δίνει μια αίσθηση υπευθυνότητας για την ευρωπαϊκής μας ταυτότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπερτ Κέντερς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Βοσνία επέστρεψε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ο Πρωθυπουργός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς είχε ανακοινώσει στις 10 Φεβρουαρίου την πρόθεση της χώρας να καταθέσει επίσημη αίτηση, ενώ εκτίμησε ότι η Βοσνία θα λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας το 2017.  Ωστόσο, το εν λόγω αίτημα είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας διαβουλεύσεων με την ΕΕ.  Σύμφωνα  με αναλυτές, η Βοσνία δεν αναμένεται να ενταχθεί στην Ένωση πριν από το 2025.