EDF: Καλύτερα από τις Προβλέψεις τα Κέρδη του 2015 - Μείωση Μερίσματος σε 1,10 Ευρώ/Μετοχή

EDF: Καλύτερα από τις Προβλέψεις τα Κέρδη του 2015 - Μείωση Μερίσματος σε 1,10 Ευρώ/Μετοχή
energia.gr
Τρι, 16 Φεβρουαρίου 2016 - 09:23
Υψηλότερα από τις προβλέψεις της αγοράς ήταν τα κέρδη που ανακοίνωσε σήμερα για το σύνολο του 2015 ανακοίνωσε η Electricite de France, η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στην Ευρώπη, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων την στην Ιταλία και τη Βρετανία. Ωστόσο, αυτό που εξέπληξε αρνητικά την αγορά ήταν το γεγονός ότι η εταιρεία προχωρά σε περικοπή του μερίσματος, καθώς εκτιμά ότι η πτώση των τιμών στην ενέργεια θα επηρεάσει αρνητικά (και) τα κέρδη του 2016

Υψηλότερα από τις προβλέψεις της αγοράς ήταν τα κέρδη που ανακοίνωσε σήμερα για το σύνολο του 2015 ανακοίνωσε η Electricite de France, η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στην Ευρώπη, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων την στην Ιταλία και τη Βρετανία. 

Ωστόσο, αυτό που εξέπληξε αρνητικά την αγορά ήταν το γεγονός ότι η εταιρεία προχωρά σε περικοπή του μερίσματος, καθώς εκτιμά ότι η πτώση των τιμών στην ενέργεια θα επηρεάσει αρνητικά (και) τα κέρδη του 2016.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 0,6% στα 4,82 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν, κατά μέσο όρο, ότι θα διαμορφωθούν στα 4,15 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 68% στα 1,19 δισ. ευρώ, καθώς η εταιρεία απομείωσε την αξία περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ, ενώ δημιούργησε προβλέψεις για δαπάνες στην αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων.

«Αυτή η χρονιά χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή λειτουργική απόδοση», ανέφερε ο CEO της EDF, Jean-Bernard Levy. «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 στη Γαλλία και από το 2005 στο Ηνωμένο Βασίλειο», προσέθεσε.

Η EDF ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μέρισμα 1,10 ευρώ ανά μετοχή, με την επιλογή πληρωμής σε νέες μετοχές. Τα τρία τελευταία έτη, το μέρισμα ανερχόταν σε 1,25 ευρώ/μετοχή.

Η εταιρεία προέβλεψε ότι φέτος τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 16,3 - 16,8 δισ. ευρώ, από 17,6 δισ. ευρώ το 2015.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το project για την κατασκευή των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στη Βρετανία, ο Jean-Bernard Levy είπε ότι η επενδυτική απόφαση «πλησιάζει» και ότι η εταιρεία είναι στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την κινεζική εταιρεία με την οποία θα κατασκευάσει το έργο.

Η EDF αναζητά τον κατάλληλο τρόπο χρηματοδότησης του έργου, καθώς οι τιμές χονδρικής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ χαμηλές, προσέθεσε.