Νόβακ: Η Συμφωνία για το «Πάγωμα» της Παραγωγής Πετρελαίου θα Είναι Αποτελεσματική και Χωρίς το Ιράν

Νόβακ: Η Συμφωνία για το «Πάγωμα» της Παραγωγής Πετρελαίου θα Είναι Αποτελεσματική και Χωρίς το Ιράν
energia.gr
Τετ, 2 Μαρτίου 2016 - 10:54
Μια συμφωνία για το «πάγωμα» της παραγωγής αργού μπορεί να είναι αποτελεσματική και χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας την Τρίτη
Μια συμφωνία για το «πάγωμα» της παραγωγής αργού μπορεί να είναι αποτελεσματική και χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας την Τρίτη.

Είναι πιθανό να βρεθεί μια «ειδική λύση» για το Ιράν, δήλωσε ο κ. Νόβακ μετά από συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ.Πούτιν στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Οι χώρες που έχουν εκφράσει ως τώρα ενδιαφέρον για την συμμετοχή σε ένα πάγωμα της παραγωγής αντιστοιχούν σε «περίπου 75%» της συνολικής παραγωγής, σημείωσε.

«Ακόμα και χωρίς το Ιράν το 75% είναι ένα επίπεδο που επιτρέπει στην συμφωνία να είναι αποτελεσματική» επισήμανε. «Το Ιράν βρίσκεται σήμερα σε μια μάλλον ειδική κατάσταση, από την άποψη πως βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της παραγωγής, οπότε κατά την άποψη μου ίσως είναι εφικτό να βρεθεί μια ξεχωριστή, ειδική λύση για το Ιράν» πρόσθεσε.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα σε ένα «πάγωμα» της παραγωγής, αλλά η συμφωνία θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών.

«Πολλές χώρες έχουν ήδη ταχθεί υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας. Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε με χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ να συναντηθούμε το Μάρτιο και να εξετάσουμε την πιθανότητα να λάβουμε μια τελική απόφαση» είπε.

Εν τω μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες συμφώνησαν να μην αυξήσουν την παραγωγή το 2016.