Επαναδιαπραγματεύεται το Αλβανικό Δημόσιο τα Συμβόλαια Παραγωγής Πετρελαίου με την Καναδική Bankers Petroleum

Επαναδιαπραγματεύεται το Αλβανικό Δημόσιο τα Συμβόλαια Παραγωγής Πετρελαίου με την Καναδική Bankers Petroleum
energia.gr
Τετ, 2 Μαρτίου 2016 - 11:43
Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας, κ. D. Gjiknuri, στις 20 Ιανουαρίου 2016, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις επιμερισμού της παραγωγής, τόσο με την καναδική Bankers Petroleum, όσο και με τις υπόλοιπες πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου να τεθεί ένα όριο στις δαπάνες που ανακτώνται από τις εταιρείες, μέσω της παραγωγής υδρογονανθράκων, κάθε έτος

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας, κ. D. Gjiknuri, στις 20 Ιανουαρίου 2016, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις επιμερισμού της παραγωγής, τόσο με την καναδική Bankers Petroleum, όσο και με τις υπόλοιπες πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου να τεθεί ένα όριο στις δαπάνες που ανακτώνται από τις εταιρείες, μέσω της παραγωγής υδρογονανθράκων, κάθε έτος.

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τη ρήτρα που υπάρχει στις σχετικές συμβάσεις, με την οποία οι εταιρείες πληρώνουν φόρο, μόνο αν έχουν καλύψει (ανακτήσει) τις δαπάνες τους. Ως συνέπεια, καμία εταιρεία δεν έχει πληρώσει, έως τώρα, φόρους στο αλβανικό κράτος, παρά μόνο τα συμφωνηθέντα δικαιώματα (royalties).

Ωστόσο, υπάρχει μία διαφορά μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και της Bankers Petroleum αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής της τελευταίας φόρων για το 2011. Η διαφορά διευθετήθηκε, προσωρινά, με την καταβολή 57 εκατ. δολ. σε δόσεις, προκειμένου η εταιρεία να ξανααποκτήσει τον έλεγχο στους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Η διαφορά θα επιλυθεί οριστικά με τη συνδρομή εξωτερικών ορκωτών ελεγκτών ή των δικαστηρίων. Στις νέες συμβάσεις που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με την Royal Dutch Shell και τον ισραηλινό όμιλο Delek, η κυβέρνηση θέτει πλαφόν στις δαπάνες, έτσι ώστε ένα μέρος του πετρελαίου, πριν η εταιρεία παρακρατήσει τις δαπάνες της, να επιμερίζεται ως κέρδος. Έτσι, το αλβανικό Δημόσιο θα λαμβάνει ένα τμήμα της παραγωγής, από το πρώτο βαρέλι που θα παράγεται.