Πτώση Πετρελαϊκών Τιμών: Ανησυχία στην Ελλάδα για τις Επιπτώσεις στις Έρευνες Υδρογονανθράκων

Πτώση Πετρελαϊκών Τιμών: Ανησυχία στην Ελλάδα για τις Επιπτώσεις στις Έρευνες Υδρογονανθράκων
της Μάχης Τράτσα
Τετ, 2 Μαρτίου 2016 - 17:59
Με την παγκόσμια βιομηχανία του πετρελαίου να μεταλλάσσεται, τα ερωτηματικά για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» αυξάνονται. Μπορεί η χώρα μας να μην είναι παρά μια ασήμαντη κουκκίδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ωστόσο οι έρευνες και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων αναδείχθηκαν στα χρόνια της ύφεσης, από όλες τις κυβερνήσεις, ως καταλύτης για την έξοδο από την οικονομική κρίση και ως εξαιρετική ευκαιρία για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση και επανατοποθέτηση της χώρας στη διεθνή οικονομική σκακιέρα

Με την παγκόσμια βιομηχανία του πετρελαίου να μεταλλάσσεται, τα ερωτηματικά για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» αυξάνονται.

Μπορεί η χώρα μας να μην είναι παρά μια ασήμαντη κουκκίδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ωστόσο οι έρευνες και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων αναδείχθηκαν στα χρόνια της ύφεσης, από όλες τις κυβερνήσεις, ως καταλύτης για την έξοδο από την οικονομική κρίση και ως εξαιρετική ευκαιρία για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση και επανατοποθέτηση της χώρας στη διεθνή οικονομική σκακιέρα.

Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς στη χώρα μας μιλώντας στο «Βήμα» τονίζουν ότι το διεθνές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα, καθώς αυξάνει το ρίσκο των επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, όταν είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, δύο θαλάσσιες (Κατάκολο και Πατραϊκός Κόλπος) και μία χερσαία (Ιωάννινα), η τιμή του πετρελαίου ήταν σχεδόν τετραπλάσια (120 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο του 2012) από ό,τι σήμερα.

Ηδη εξαιτίας της κατρακύλας του «μαύρου χρυσού» η ιρλανδική Petroceltic αποχώρησε από την κοινοπραξία των ερευνών στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, το ποσοστό της οποία τελικά εξαγοράστηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και την Edison. Οι σεισμικές έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στην περιοχή υλοποιήθηκαν στις αρχές του έτους (2016).

Στρατηγικές Μελέτες

Προβληματισμός υπάρχει και για την εξέλιξη των projects σε Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Πάντως την περασμένη Δευτέρα εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα έργα στις τρεις περιοχές.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Φεβρουαρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού, με τις περιοχές «Αρτα - Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» να περνούν στα ΕΛΠΕ και την «Αιτωλοακαρνανία» στην Energean Oil and Gas.

Ωστόσο για το οικόπεδο «Αρτα - Πρέβεζα» βρίσκεται σε εξέλιξη νομική διαδικασία, καθώς το αποτέλεσμα αμφισβητείται από την Energean.

Παράλληλα, προχωρεί από την Energean η μελέτη και η ερμηνεία παλαιότερων δεδομένων για την περιοχή του Κατάκολου με βασικό αντικείμενο να επαναπροσδιορίσει την επιχειρηματική διάσταση του έργου, βάσει της σημερινής κατάστασης, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Με το βαρέλι να κυμαίνεται την περασμένη εβδομάδα στα 33 δολάρια, η οικονομική βιωσιμότητα του κοιτάσματος (της τάξεως των 3-6 εκατ. βαρελιών) κρίνεται αμφίβολη.

Στο οικόπεδο των Ιωαννίνων, η Energean συνεχίζει την ερευνητική της δραστηριότητα καθώς και τη μελέτη παλαιότερων δεδομένων.

Οσον αφορά τα θαλάσσια οικόπεδα, στο λεγόμενο Οικόπεδο 1 (ελληνοαλβανικά σύνορα) και στο Οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος) προσφορά έχουν κάνει μόνο τα ΕΛΠΕ. Για το Οικόπεδο 2 (δυτικά της Κέρκυρας) η προσφορά έγινε από κοινό σχήμα Total (συμμετοχή 50%), ΕΛΠΕ (25%) και Edison (25%).

Σήμερα πετρέλαιο επί ελληνικού εδάφους παράγεται από την Energean μόνο στην περιοχή του Πρίνου. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη γεώτρηση στο Πηγάδι 40, ενώ στις αρχές του έτους είχε δοθεί στην παραγωγή το Πηγάδι 35. Η παραγωγή έχει φθάσει τα 3.000 βαρέλια ημερησίως και στόχος της εταιρείας είναι να αγγίξει τα 5.000 βαρέλια ημερησίως εντός του 2016.

(πηγή: εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 28/02/2016)