Η επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές πετρελαίου γίνεται μετ' εμποδίων, καθώς έξι εβδομάδες μετά την ιστορική συμφωνία για την άρση των κυρώσεων κατά της χώρας η αύξηση των εξαγωγών ανέρχεται σε μόλις το 1/3 των 500.000 βαρελιών που ήταν ο στόχος
Η επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές πετρελαίου γίνεται μετ' εμποδίων, καθώς έξι εβδομάδες μετά την ιστορική συμφωνία για την άρση των κυρώσεων κατά της χώρας η αύξηση των εξαγωγών ανέρχεται σε μόλις το 1/3 των 500.000 βαρελιών που ήταν ο στόχος.

Η χώρα αντιμετωπίζει εμπόδια σε κάθε βήμα, είτε αυτό αφορά τα «γηρασμένα» πηγάδια είτε την υπέρβαση των προβλημάτων που αφορούν στις τραπεζικές συναλλαγές.

«Το Ιράν αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα εμπόδια στην ανάκτηση μεριδίου αγοράς έναντι των άλλων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και στην επαναφορά της παραγωγής στα επίπεδα που ήταν πριν τις κυρώσεις» σχολίασε στο Bloomberg ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής στις αγορές εμπορευμάτων της BNP Paribas, Harry Tchilinguirian. «Μακροπρόθεσμα, το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο είναι εμπόδιο» προσέθεσε. 

Η παραγωγή πετρελαίου ανήλθε σε 2,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2015, έναντι 3,6 εκατ. το 2011. 

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν επιπλέον κατά 130.000 βαρέλια/ημέρα το Φεβρουάριο, σε 1,42 εκατομμύρια. Όταν ήταν ακόμα σε ισχύ οι κυρώσεις, ο στόχος της χώρας ήταν η αύξηση των εξαγωγών σε 1,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα περίπου.