Στο φως της δημοσιότητας βγήκε η υπόθεση νομικής αντιπαράθεσης ομάδας έμπειρων traders πετρελαίου της Γουόλ Στριτ με την BP σχετικά με διυλιστήριο στον Καναδά. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, καθώς συνήθως οι διαφωνίες στην αγορά πετρελαίου μένουν καλά κρυμμένες για πολλούς λόγους

Στο φως της δημοσιότητας βγήκε η υπόθεση νομικής αντιπαράθεσης ομάδας έμπειρων traders πετρελαίου της Γουόλ Στριτ με την BP σχετικά με διυλιστήριο στον Καναδά.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, καθώς συνήθως οι διαφωνίες στην αγορά πετρελαίου μένουν καλά κρυμμένες για πολλούς λόγους.

Το πρώτο επεισόδιο στην κόντρα των διαχειριστών του διυλιστηρίου την κόντρα ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η BP απαίτησε, μέσω διαιτησίας, αποζημίωση 110 εκατ. δολαρίων από την NARL Refining, η οποία στηρίζεται από private equity fund, καθώς υποστήριξε ότι απέτυχε να διαχειριστεί κατάλληλα και να αυξήσει τα κέρδη από τη μονάδα στο Newfoundland.

Από την πλευρά της, η NARL προσέφυγε επίσης στη διαιτησία, ωστόσο ταυτόχρονα υπέβαλε δύο μηνύσεις κατά της BP, η οποία είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής του διυλιστηρίου για δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία επωφελήθηκε στο trading book, αλλά έπληξε τα κέρδη και τον εξοπλισμό του διυλιστηρίου.

Η αντιπαράθεση αυτή απειλεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της μονάδας που διυλίζει καθημερινά 115.000 βαρέλια αργού. Επίσης, καθώς ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει μέρος των όσων συμβαίνουν στην αγορά πετρελαίου, όπου οι διαφωνίες διευθετούνται με σιωπηλό τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η δημοσιοποίηση εμπορικών στρατηγικών ή η ρήξη σε μακροπρόθεσμες σχέσεις.

Όπως δηλώνει στο Reuters ο οικονομολόγος ενέργειας του Πανεπιστημίου του Χιούστον, τα συμβόλαια περιλαμβάνουν όρους που oil majors όπως η BP προτιμούν να παραμείνουν μυστικοί. Η κατηγορία ότι η BP βάζει το δικό της συμφέρον πάνω από το συμφέρον των πελατών της, θα μπορούσε επίσης να πλήξει τη φήμη και τις δραστηριότητες της, προσέθεσε. 

Διαχειριστές του διυλιστηρίου είναι οι SilverPeak Financial Partners, μία ομάδα έμπειρων traders της Γουόλ Στριτ, που αποτελείται από πρώην στελέχη της Morgan Stanley', της RBS και της Merrill Lynch.