Πάνω από τα 40 δολ. το βαρέλι κινείται το επίπεδο της τιμής του πετρελαίου Brent και ειδικότερα στα 40,52 δολ. σύμφωνα με το ICE. Το αργό ξεπέρασε το ψυχολογικό «φράγμα» των 40 δολ. ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, φτάνοντας σε επίπεδα που η αγορά είχε να δει από τον Δεκέμβριο. Βασική αιτία της ανόδου θεωρείται ότι στα επίπεδα αυτά αναμένεται να ισορροπήσει την παραγωγή του ο OPEC

Πάνω από τα 40 δολ. το βαρέλι κινείται το επίπεδο της τιμής του πετρελαίου Brent και ειδικότερα στα 40,52 δολ. σύμφωνα με το ICE. Το αργό ξεπέρασε το ψυχολογικό «φράγμα» των 40 δολ. ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, φτάνοντας σε επίπεδα που η αγορά είχε να δει από τον Δεκέμβριο. Βασική αιτία της ανόδου θεωρείται ότι στα επίπεδα αυτά αναμένεται να ισορροπήσει την παραγωγή του ο OPEC.

Και το WTI κινείται ανοδικά, στα 37, 48 δολ. το βαρέλι. Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας η τιμή του σημείωσε αύξηση κατά 5,8%, φτάνοντας στα 37,97 δολ. το βαρέλι, ενώ, κάποια στιγμή, ξεπέρασε και το «φράγμα» των 38 δολ.

Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ο OPEC θα προσανατολίσει ακόμη υψηλότερα στην παραγωγή του, στα επίπεδα των 50 δολ. το βαρέλι. Αιτία της πιθανολογούμενης νέας πολιτικής θεωρείται ότι είναι τα οικονομικά προβλήματα που προκαλούν οι σημερινές χαμηλές τιμές.

Αυτό σημαίνει μειώσεις στην παραγωγή κατά τη διάρκεια του έτους ή στάση αναμονής μέχρι να ανακάμψει η ζήτηση, καθώς οι χαμηλές τιμές ευνοούν την κατανάλωση.

«Θέλουν την τιμή στα 50 δολ. το βαρέλι, αυτό θα είναι η νέα ‘άγκυρα’ για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου», τονίζει ο Gary Ross, αναλυτής της συμβουλευτικής PIRA στη Νέα Υόρκη.

«Ενώ μπορεί να μην αποτελέσει επίσημη τιμή-στόχο, θα τους ακούσεις να το λένε. Προσπαθούν να δώσουν στην αγορά ένα ‘αγκυροβόλιο’», προσθέτει.

Πάντως, παρά την συνεχή άνοδο των τιμών, εδώ και τρεις βδομάδες, οι ποσότητες αργού που βρίσκονται αποθηκευμένες σε ολόκληρο τον κόσμο, κυμαίνονται σε επίπεδα-ρεκόρ. Το γεγονός αυτό οδηγεί άλλους αναλυτές να μην θεωρούν ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια η αύξηση τις τιμές του αργού.

«Το ράλλυ τιμών των τελευταίων ημερών προήλθε, κατά τη γνώμη μας, λιγότερο από μια αλλαγή στα θεμελιώδη και περισσότερο από μία ανάκαμψη του συναισθήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Norbert Ruecker, επικεφαλής ερευνών εμπορευμάτων στην Julius Baer.

«Πιστεύουμε ότι οι τιμές πετρελαίου περνάνε μία φάση ανόδου βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι μία μακροχρόνια ανάκαμψη» λόγω αύξησης στην παραγωγή από Ιράν και από την παραγωγή στις ΗΠΑ, που παραμένει ανθεκτική, τονίζει ο Ruecker σε ενημερωτικό του σημείο προς τους πελάτες της εταιρείας του.