Στήριξη και Από την Τεχεράνη Αναζητεί η Σόφια για το Πρότζεκτ της Κατασκευής του Βαλκανικού Hub Αερίου στη Βάρνα

Στήριξη και Από την Τεχεράνη Αναζητεί η Σόφια για το Πρότζεκτ της Κατασκευής του Βαλκανικού Hub Αερίου στη Βάρνα
energia.gr
Πεμ, 10 Μαρτίου 2016 - 15:46
Ιρανοί και Βούλγαροι αξιωματούχοι συζήτησαν τις ευκαιρίες προμήθειας ιρανικού αερίου από τη Βουλγαρία σε συνάντηση στην Τεχεράνη χθες, Τετάρτη. Στις συζητήσεις κυριάρχησε η προσπάθεια της βουλγαρικής πλευράς εξασφαλιστεί η στήριξη της Τεχεράνης στο φιλόδοξο σχέδιο της Σόφιας να κατασκευάσει βαλκανικό hub φυσικού αερίου στα παράλιά της στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται αέριο από το Ιράν, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν κλπ. προς την Ευρώπη

Ιρανοί και Βούλγαροι αξιωματούχοι συζήτησαν τις ευκαιρίες προμήθειας ιρανικού αερίου από τη Βουλγαρία σε συνάντηση στην Τεχεράνη χθες, Τετάρτη. Στις συζητήσεις κυριάρχησε η προσπάθεια της βουλγαρικής πλευράς εξασφαλιστεί η στήριξη της Τεχεράνης στο φιλόδοξο σχέδιο της Σόφιας να κατασκευάσει βαλκανικό hub φυσικού αερίου στα παράλιά της στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται αέριο από το Ιράν, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν κλπ. προς την Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, ο Βούλγαρος αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας Ζέτσο Στάνκωφ ενημέρωσε τον ιρανό ομόλογό του, Χουσάντ Φαλλαχτιάν, σχετικά με το βουλγαρικό πρότζεκτ για την κατασκευή hub φυσικού αερίου για όλα τα Βαλκάνια στη Βάρνα. Οι αναπληρωτές Υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών συζήτησαν επίσης τις προοπτικές για την ενθάρρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στους λειτουργούς των συστημάτων ηλεκτρισμού Ιράν και Βουλγαρίας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του βουλγαρικού Υπουργείου Ενέργειας.

Όπως και σε άλλες συναντήσεις με Βουλγάρους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα, μέλη της Κοινής Βουλγαρο-Ιρανικής Επιτροπής Οικονομικής, Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας συμφώνησαν ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να αποτελέσει πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή αγορά για τα ιρανικά προϊόντα.

Εξετάστηκαν, επίσης, ευκαιρίες συμμετοχής για βουλγαρικές ή ιρανικές εταιρείες σε διαγωνισμούς για έργα κατασκευών ή εξοπλισμού στον τομέα της ενέργειας του Ιράν και της Βουλγαρίας αντίστοιχα.

Στην ανακοίνωσή του το βουλγαρικό Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει επίσης ότι θα επανενεργοποιηθεί, μετά από πολλά χρόνια, η Κοινή Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικού Αερίου των δύο χωρών.

Η Βουλγαρία είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που ευελπιστούν να εκμεταλλευτούν την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης για να ενισχύσουν την ενεργειακή τους συνεργασία με το Ιράν. Επιπλέον, η Σόφια και η Τεχεράνη εξετάζουν τρόπους να ενισχύσουν τους δεσμούς τους στον τομέα των μεταφορών και να ενισχύσουν τους σχετικούς διαδρόμους, ακόμη και στο πλαίσιο του «σύγχρονου Δρόμου του Μεταξιού», του μεγάλου εμπορικού δικτύου που σχεδιάζει η Κίνα και που θα συνδέει την Άπω Ανατολή με την Ευρώπη.