Οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες (Σαουδική Αραβία, Ρωσία κ.ά.) είναι πιθανό να συναντηθούν τελικώς τον Απρίλιο και όχι εντός αυτού του μήνα, προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις σχετικά με την πρόταση για το «πάγωμα« της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου

Οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες (Σαουδική Αραβία, Ρωσία κ.ά.) είναι πιθανό να συναντηθούν τελικώς τον Απρίλιο και όχι εντός αυτού του μήνα, προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις σχετικά με την πρόταση για το «πάγωμα« της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg τέσσερις αξιωματούχοι από χώρες του Κόλπου.

Υπουργοί από ορισμένες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ είχαν αρχικά αφήσει να διαφανεί ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου (γύρω στις 20 του μηνός) στη Ρωσία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το πιθανότερο είναι οι αρμόδιοι υπουργοί να συναντηθούν στη Ντόχα.

Παράλληλα, υπογράμμιζαν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί καν η συνάντηση, αν άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν συμμετέχουν και δεν συμφωνήσουν να «παγώσουν» και αυτές την παραγωγή τους, υπονοώντας προφανώς το Ιράν.

Τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου. Όπως κατέστη σαφές, το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του στα 4 εκατ. βαρέλια/ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, πριν σκεφτεί να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία για το «πάγωμα» της παραγωγής

Το Φεβρουάριο, Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Βενεζουέλα και Κατάρ κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για το «πάγωμα» της παραγωγής τους στα επίπεδα του Ιανουαρίου, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η υπερπροσφορά αργού στις αγορές και να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Από τις 16 Φεβρουαρίου που έγινε η πρώτη συνάντηση, οι τιμές του αργού όχι μόνο σταθεροποιήθηκαν αλλά εκτινάχθηκαν υψηλότερα έως και 40% από τα χαμηλά 12ετίας στα οποία είχαν κατρακυλήσει τον Ιανουάριο.