Η κοινοπραξία του Nord Stream 2 επέλεξε τις εταιρείες που θα προμηθεύσουν τους σωληναγωγούς για τις δύο σχεδιαζόμενες γραμμές του αγωγού, μεταφορικής ικανότητας 27,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως έκαστη. Η εμπορική λειτουργία του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει ως την άνοιξη του 2020

Η κοινοπραξία του Nord Stream 2 επέλεξε τις εταιρείες που θα προμηθεύσουν τους σωληναγωγούς για τις δύο σχεδιαζόμενες γραμμές του αγωγού, μεταφορικής ικανότητας 27,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως έκαστη.

Οι εταιρείες επιλέχθηκαν έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια σωλήνων, μεγάλης διαμέτρου, μήκους 2.500 χιλιομέτρων, με συνολικό βάρος 2,2 εκατ, μετρικούς τόνους περίπου.

Οι εταιρείες είναι η με έδρα στη Γερμανία Europipe (40%), η ρωσική United Metallurgical Company (33%) και η επίσης ρωσική Chelyabinsk Pipe-Rolling Plant (27%).

Τα συμβόλαια θα υπογραφούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και οι ακριβείς όροι θα καθοριστολυν στις τελικές διαπραγματεύσεις, όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία. 

Η παράδοση των σωληναγωγών θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Η απόφαση για τον διαγωνισμό ήταν προϋπόθεση προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αναμενόμενη έναρξη κατασκευής του έργου το 2018. Οι εμπορικές ροές εκτιμάται ότι θα αρχίσουν ως την άνοιξη του 2020. 

Το έργο, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται υποθαλάσσια (κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα) ρωσικό αέριο στη βόρεια Γερμανία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. 

Ωστόσο, η κοινοπραξία συνεχίζει κανονικά το έργο και την την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Gazprom (ελέγχει το 50% της κοινοπραξίας) Αλεξέι Μίλερ είχε συνάντηση στη Ζυρίχη με κορυφαία στελέχη των άλλων εταιρειών-μετόχων του αγωγού (Uniper, BASF, OMV, Engie και Shell, οι οποίες κατέχουν 10% της κοινοπραξίας έκαστη).